14 Ιουνίου 2014

Ουκρανία: 49 νεκροί από κατάρριψη αεροσκάφους

από Deutsche Welle:
Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν στο Λουχάνσκ μεταγωγικό αεροσκάφος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 49 ουκρανοί στρατιώτες. 

Ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 καταρρίφθηκε από τους αυτονομιστές αντάρτες στο Λουχάνσκ. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, σκοτώθηκαν 49 στρατιώτες που επέβαιναν στο αεροσκάφος, το οποίο επλήγη από αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου Zenit. «Τρομοκράτες κατέρριψαν με πυραύλους εδάφους αέρος και πυροβόλα όπλα το αεροσκάφος» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Βλάντισλαβ Σελέσνιοφ.
Το μεταγωγικό, που βρισκόταν στη διαδικασία της προσγείωσης στο αεροδρόμιο όταν δέχθηκε τα πυρά των αυτονομιστών, μετέφερε στρατιώτες και πολεμοφόδια.

Η Ρωσία τροφοδοτεί με βαριά όπλα τους αυτονομιστές 
Κατά τις μάχες των τελευταίων δύο μηνών στην ανατολική Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 270 άνθρωποι. Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει εδώ και εβδομάδες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να απωθήσει από τις πόλεις τους αυτονομιστές. Χθες και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη.
Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Μόσχα ότι στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες με πολεμικό υλικό αλλά και με την αποστολή ανδρών των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, η Ρωσία εφοδίασε την περασμένη εβδομάδα τους αυτονομιστές με τρία άρματα μάχης. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύει και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι αυτονομιστές δέχονται βαριά όπλα και στρατιωτικό υλικό από τη Ρωσία, μεταξύ αυτών άρματα μάχης και εκτοξευτήρες πυραύλων».

Επικοινωνία Πούτιν-Μπαρόζο 
Την ίδια ώρα ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Mανουέλ Μπαρόζο επανέλαβε το αίτημά του για αναστολή των πολεμικών επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Παράλληλα οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών και εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ και Ουκρανίας.

Σταμάτης Ασημένιος, afp, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Πηγή: www.dw.de (Deutsche Welle)14.06.2014






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου