13 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Στα χέρια των Κούρδων το Κιρκούκ. Προελαύνουν οι ισλαμιστές αντάρτες

Ενώ οι ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν τη Μοσούλη και την Τικρίτ απειλούν να εισβάλουν στη Βαγδάτη, οι αυτόνομες ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν (πεσμεργκά) κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Κιρκούκ, προσθέτοντας μία ακόμη δραματική διάσταση στην ιρακινή κρίση. «Ολόκληρο το Κιρκούκ βρίσκεται στα χέρια των πεσμεργκά» δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ταζμπάρ Γιαβάρ, προσθέτοντας ότι οι άνδρες του στρατού της κεντρικής κυβέρνησης είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους υπό τον φόβο επέλασης των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS).

Με την κίνηση αυτή, ο πειθαρχημένος στρατός των Κούρδων εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός, που απέτρεψε να πέσει το Κιρκούκ στα χέρια των εξτρεμιστών. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή ρίχνει πρόσθετες σκιές ανησυχίας στην εδαφική ακεραιότητα του εύθραυστου κράτους. Το Κιρκούκ, με τα πλούσια πετρελαϊκά του κοιτάσματα, αποτελεί μήλον της Εριδος μεταξύ της Βαγδάτης και της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης του Αρμπίλ, η οποία επιθυμεί να το ενσωματώσει στην αυτόνομη κουρδική περιοχή.

Στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την οποία κατέλαβαν στις 10 Ιουνίου, οι αντάρτες του ISIS προχώρησαν σε επίδειξη δύναμης, οργανώνοντας παρέλαση αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων Humvee, τα οποία εγκαταλείφθηκαν από τον ιρακινό στρατό. Στον εναέριο χώρο της πόλης πετούσαν δύο αμερικανικά ελικόπτερα, τα οποία επίσης έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Γενικά οι πληροφορίες από το μέτωπο των συγκρούσεων στο Ιράκ ήταν αντιφατικές.

Στην Ουάσιγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «δεν αποκλείει τίποτα» αναφορικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ στην ιρακινή κυβέρνηση για την εκδίωξη των ανταρτών.Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Aντερς Φοχ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι δεν βλέπει άμεση ανάμειξη της Συμμαχίας στην ιρακινή κρίση, αν και κάλεσε τους αντάρτες του ISIS να απελευθερώσουν άμεσα τους 80 Τούρκους πολίτες που κρατούν ομήρους (τους οποίους συνέλαβαν την Τετάρτη, 11 Ιουνίου, όταν κατέλαβαν το προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη). Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στην ιρακινή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η απειλητική άνοδος της τρομοκρατίας στο Ιράκ «μαρτυρεί την πλήρη αποτυχία της περιπέτειας που ξεκίνησαν ΗΠΑ και Βρετανία» σε αυτή τη χώρα με τον πόλεμο του 2003.

Πηγή: kathimerini.gr 13.06.2014.
Ολόκληρο το σχετικό άρθρο της "Καθημερινής" στο:
http://www.kathimerini.gr/771420/article/epikairothta/kosmos/sta-xeria-twn-koyrdwn-to-kirkoyk







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου