28 Ιουλίου 2014

Δημήτρης Τζαννίνης: Η «ποινή του 57%» πρέπει να εξαλειφθεί τώρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέβαλε τον Δεκέμβριο του 2012 έκπτωση έως 57% σχεδόν σε όλα τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως εξασφαλίσεις (ενέχυρο) έναντι δανεισμού τους από την ΕΚΤ, γεγονός που αυξάνει το κόστος δανεισμού και καθιστά την Ελλάδα μη ανταγωνιστική.
Η ποινή αυτή του 57% πρέπει να εξαλειφθεί τώρα, αναφέρει ο Δημήτρης Τζαννίνης* σε άρθρο του στην Καθημερινή.
Το μέτρο είχε ανακοινωθεί ως προσωρινό, σημειώνει, αλλά ανεξήγητα παραμένει σε ισχύ.
Η «ποινή του 57%» μειώνει σημαντικά τη ζήτηση για το ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και αυξάνει αδικαιολόγητα το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των νέων εκδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης (ελληνικές και ξένες) είναι απρόθυμες να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου γιατί, όταν έχουν ανάγκη από ρευστότητα, θα πρέπει να δεσμεύσουν κεφάλαιο ενός ευρώ για ένα δάνειο από την ΕΚΤ μόλις 43 λεπτών του ευρώ, δηλαδή να υποστούν 57% έκπτωση στην εξασφάλιση. Σε αντίθεση, τα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με 5% έκπτωση και της Πορτογαλίας με 13% έκπτωση.
Οι ελληνικές εταιρείες αδυνατούν να ανταγωνιστούν ισότιμα διεθνώς λόγω του υψηλού κόστος δανεισμού τους, αποτέλεσμα του αδικαιολόγητα υψηλού κόστους δανεισμού του Δημοσίου. Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές εταιρείες πληρώνουν επιτόκια τέσσερις με πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους.
Και ο Δ. Τζαννίνης καταλήγει με τα εξής: Η ΕΚΤ καθώς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη ζημιά που έχει κάνει στην ελληνική οικονομία αυτή η αντιπαραγωγική πολιτική. Η ΕΚΤ πρέπει να εξαλείψει την «ποινή του 57%» με το να μειώσει την έκπτωση στις εξασφαλίσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο 5-13% που ισχύει για τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

* Ο κ. Δημήτρης Τζαννίνης είναι οικονομολόγος, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Πηγή:kathimerini.gr 27.07.2014. Απόσπασμα από άρθρο.
Περισσότερα στο: 
Άποψη: Η «ποινή του 57%» πρέπει να εξαλειφθεί τώρα
http://www.kathimerini.gr/777816/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/apoyh-h-poinh-toy-57-prepei-na-e3aleif8ei-twra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου