16 Ιουλίου 2014

Σενάρια «αριστερής παρένθεσης»

Αφηρημένες ...Απόψεις

Όλο και περισσότερο φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις αρχές του φθινοπώρου. Τότε, σε περίπτωση ήττας της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα πολύ πιθανό, θα σχηματισθεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της ΝΔ, δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και κάτω από το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών σύντομα θα καταρρεύσει. Στις νέες εκλογές που θα ακολουθήσουν στις αρχές της άνοιξης, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, εκτιμούν ότι εύκολα θα επανέλθει η ΝΔ στην κυβέρνηση, μετά από μερικούς μόνο μήνες απουσίας.

Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του δεν θα έχουν εξασφαλίσει στις εκλογές του φθινοπώρου τους απαιτούμενους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τα σενάρια αυτά, στη ΝΔ εκτιμούν ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από μια σύντομη «αριστερή παρένθεση».

Σενάρια παρακινδυνευμένα. Όχι τόσο για ενδεχόμενη εκλογική κατάρρευση του κόμματος της ΝΔ, που λίγο ενδιαφέρει τους απλούς πολίτες, αλλά για ενδεχόμενη κατάρρευση της ίδιας της χώρας.

Ξαφνικά η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ξεχάσει τις προτεραιότητες που η ίδια έχει θέσει και πρώτα από όλα την πολιτική σταθερότητα, που σωστά θεωρεί ως προϋπόθεση για επενδύσεις και ανάπτυξη, αλλά και την αναμενόμενη για το φθινόπωρο συμφωνία με τους δανειστές σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Και όλα αυτά χάριν κάποιων κομματικών εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Όλα αυτά βέβαια, παρ' ότι εξετάζονται στο κόμμα της ΝΔ, δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να είναι τίποτε άλλο παρά απόψεις ορισμένων*, που δύσκολα δρομολογούνται.

Εξάλλου, πέρα από τις εκλογικές σκοπιμότητες του κόμματος που ασκεί την εξουσία και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, υπάρχει και το συμφέρον του τόπου. Αυτή η λογική, του συμφέροντος της χώρας που τόσο έχει δεινοπαθήσει, ελπίζουμε να πρυτανεύσει τελικά...

__________ 
*εισηγητής του σεναρίου της σύντομης «αριστερής παρένθεσης», σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου