30 Αυγούστου 2014

Μπουτάρης: Γιατί φόρεσε το άστρο του Δαβίδ στην ορκωμοσία

Ούτε ήταν δική του ιδέα, ούτε είχε προγραμματίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης (φωτογραφία) να καρφιτσώσει στο πέτο του την ημέρα της ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου το άστρο του Δαβίδ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η ιδέα, όπως αναφέρει "Το Βήμα", ανήκει στην Ελεάνα Ιωαννίδου, εκπρόσωπο των Οικολόγων, η οποία λίγα λεπτά πριν από την ορκωμοσία πλησίασε τον κ. Μπουτάρη έχοντας στα χέρια της καμιά εικοσαριά χάρτινα άστρα του Δαβίδ.
Του ζήτησε να τα φορέσουν ως ένδειξη τιμής για τα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης από τους ναζί και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία χρυσαυγιτών στην αίθουσα. 

Υπήρχε στο άστρο κάτι γραμμένα στα εβραϊκά και ο δήμαρχος ρώτησε προτού το καρφιτσώσει τι σημαίνει η φράση. Και όταν η κυρία Ιωαννίδου (φωτογραφία αριστερά) του εξήγησε πως σημαίνει «Είμαι Εβραίος», το καρφίτσωσε αμέσως στο πέτο του, όπως το καρφίτσωσαν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Μπουτάρης ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, αν και στην τελετή βρισκόταν και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος. Ο μητροπολίτης ήρθε ειδικά για να ορκίσει όσους ήθελαν θρησκευτικό όρκο. Πάντως δεν διαμαρτυρήθηκε στον δήμαρχο που επιμένει χρόνια τώρα στον πολιτικό όρκο γιατί ο κ. Μπουτάρης είχε φροντίσει και για τη... χωροταξία του όρκου. «Οσοι θέλουν πολιτικό όρκο στα δεξιά, οι άλλοι στα αριστερά» τους είπε και οι πάντες υπάκουσαν. 

Δεν υπάκουσαν όμως οι χρυσαυγίτες στις εκκλήσεις του δημάρχου για ηρεμία μέσα στην αίθουσα (φώναζαν διάφορα συνθήματα για τους εγκλείστους στον Κορυδαλλό). Οπως δεν υπάκουσαν και οι συριζαίοι που επετίθεντο φραστικά στους χρυσαυγίτες (και το αντίστροφο). Οπότε ο δήμαρχος, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, τους είπε: «Να βρίζετε όσο θέλετε, αλλά όταν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας όποιος δημιουργήσει πρόβλημα θα φωνάξω την Αστυνομία να τον πετάξει έξω»...

Το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης προήλθε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν ήθελαν να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με τους χρυσαυγίτες. Και πάλι επενέβη ο κ. Μπουτάρης λέγοντας σε έναν συριζαίο: «Δεν μου λες, όταν ορκίζονταν οι χρυσαυγίτες βουλευτές, είχε αποχωρήσει ο Τσίπρας από τη Βουλή; Τι θέλεις τώρα να κάνουμε; Πώς θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο;». Και ο συριζαίος φαίνεται ότι πείστηκε γιατί σιώπησε. Ενας άλλος όμως επέμενε να διαμαρτύρεται για τους χρυσαυγίτες, οπότε ο δήμαρχος του λέει: «Γιατί φωνάζεις; Γιατί διαμαρτύρεσαι; Πώς εξελέγησαν, νομίζετε, όλοι αυτοί; Εσείς δεν τους ψηφίσατε;». Και σιώπησε και αυτός.

Εκείνο που έκανε εντύπωση στον κ. Μπουτάρη είναι, όπως έλεγε σε φίλους του, η Ρένα Δούρου. Την είδε έτσι με τις κόκκινες γόβες στιλέτο, ντυμένη σικ, ξανθιά και απεφάνθη:«Ρε, αυτή είναι ωραία κοπέλα. Δεν την έχω γνωρίσει ακόμα, αλλά πολύ θα το ήθελα»... 

Πηγή: απόσπασμα από άρθρο στο "tovima.gr"
Περισσότερα στο: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=626338 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου