19 Αυγούστου 2014

Δέκα μέρες χάος στο Ferguson

Οι βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών συνεχίζονται στο Φέργκιουσον του Μιζούρι δέκα ημέρες μετά τον φόνο του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει χαοτική. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας που ανακοινώθηκαν χθες, ο Μπράουν δέχθηκε έξι σφαίρες, εκ των οποίων δύο στο κεφάλι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Καθημερινή, επί έξι ημέρες οι αρχές δεν αποκάλυπταν το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 18χρονο υπό το φως της ημέρας, αφού εκείνος δεν υπάκουσε στην αστυνομική εντολή να περπατήσει στο πεζοδρόμιο και όχι στον δρόμο. Στις καθημερινές διαδηλώσεις, οι κάτοικοι του Φέργκιουσον ζητούν τη σύλληψη του αστυνομικού Γουίλσον, ο οποίος μετά το περιστατικό τέθηκε σε διαθεσιμότητα και χάθηκαν τα ίχνη του.

Η απόφαση του κυβερνήτη Νίξον να ζητήσει ενισχύσεις από την εθνοφρουρά έρχεται μετά την ανακήρυξη, το Σάββατο, της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.


Οι εικόνες πάνοπλων ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες και οι καταγγελίες για χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών οδήγησαν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να ζητήσει αυτοσυγκράτηση. Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε από τις αρχές «να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης και ελευθερίας». «Ο γενικός γραμματέας ζητά αυτοσυγκράτηση από όλους και ζητά από τις δυνάμεις της τάξης να τηρούν τα αμερικανικά και διεθνή πρότυπα συμπεριφοράς προς τους διαδηλωτές», είπε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντούτζαριτς.

Το δίδαγμα από άλλες πόλεις που βίωσαν ανάλογες ταραχές

Η περίπτωση του Φέργκιουσον δεν είναι η μοναδική. Στο παρελθόν κι άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο βίαιων επεισοδίων.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Σινσινάτι, όπου το 2001 ξέσπασαν ταραχές μετά τη δολοφονία άοπλου αφροαμερικανού εφήβου από αστυνομικό. Οι βιαιοπραγίες κράτησαν για τέσσερις ημέρες, ωστόσο σε αντίθεση με το Φέργκιουσον δεν εκλήθη η εθνοφρουρά. «Δεν πιστεύαμε ότι τα τανκς και οι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις θα βοηθούσαν. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις όπου η αστυνομία υποχωρούσε εντελώς προκειμένου να αφήσει τον κόσμο να εκτονωθεί ειρηνικά», δήλωσε ο τότε δήμαρχος Τσαρλς Λούκεν.

Ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι τόσο στην περίπτωση του Σινσινάτι όσο και άλλων πόλεων έγινε σωστός χειρισμός της κατάστασης με την ανάπτυξη αρκετών αστυνομικών δυνάμεων αλλά και τον περιορισμό όσο το δυνατόν της χρήσης βίαιων μέσων από την πλευρά τους. Αν και χρειάστηκαν χρόνια για την επούλωση των πληγών η πόλη κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να επανεξετάσει και να διορθώσει τις διαδικασίες αστυνόμευσης, αντιμετωπίζοντας σταδιακά τα όποια προβλήματα.

Αλλά και το Μαιάμι είναι μία από τις πόλεις που έχουν κάτι να διδάξουν στον χειρισμό βίαιων ταραχών. Το 1989 η πόλη παραδόθηκε στο χάος όταν αστυνομικός σκότωσε δύο αφροαμερικανούς στη γειτονιά του Οβερτάουν. Ωστόσο η τάξη αποκαταστάθηκε μετά από μία εβδομάδα όταν εισαγγελείς καταδίκασαν τον αστυνομικό για ανθρωποκτονία χωρίς να χρονοτριβήσουν περιμένοντας το πόρισμα επιτροπής της αστυνομίας.

Το 1992 στο Λος Άντζελες βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν δικαστήριο αθώωσε τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τον ξυλοδαρμό του Ρόντνει Κινγκ, ενός μαύρου εφήβου που είχε προσπαθήσει να διαφύγει όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητό του. Τότε, οι ταραχές οδήγησαν στον θάνατο 55 ανθρώπων και την καταστροφή τουλάχιστον 600 κτιρίων.

Πάντως η καθηγήτρια Κάθι Λίζα Σνάιντερ από το αμερικανικό πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι το πρόβλημα στην περίπτωση του Φέργκιουσον είναι η απουσία ομάδων στην κοινότητα, οι οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο συνομιλητή και να διαπραγματευτούν με την αστυνομία. Κάτι που, όπως υποστηρίζει, συνέβη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον εμποδίζοντας την κλιμάκωση επεισοδίων στην περίπτωση φυλετικών συγκρούσεων.

Ενδεικτικό το παράδειγμα του Όκλαντ όπου το 2009 αστυνομικός σκότωσε, κατά λάθος όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, έναν άοπλο νεαρό. Αποτέλεσμα ήταν ο αστυνομικός να παραιτηθεί και ενώ αρχικά αρνούνταν να μιλήσει στις αρχές, στη συνέχεια, εκπρόσωποι του σωματείου του συναντήθηκαν με κατοίκους επί έξι ώρες, άκουσαν τα παράπονά τους και συμφώνησαν τελικά σε αναθεώρηση των διαδικασιών αστυνόμευσης.

Πηγή: www.kathimerini.gr 19.08.2014
και ειδικότερα από:
http://www.kathimerini.gr/780160/article/epikairothta/kosmos/analamvanei-h-e8nofroyra-sto-mizoyri
http://www.kathimerini.gr/780302/article/epikairothta/kosmos/paradomeno-sto-xaos-to-fergkioyson

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία στην περιοχή του Σαιντ Λούις των ΗΠΑ (κοντά στο Φέργκιουσον) σκότωσε την Τρίτη έναν ακόμη 23χρονο άνδρα που κρατούσε μαχαίρι. Ο νεαρός πήρε προϊόντα από τοπικό κατάστημα και άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, πηγαίνοντας πάνω-κάτω στο δρόμο. Ο άνδρας, όπως γράφει ο ίδιος ο Ντότσον (διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, φώναξε στους αστυνομικούς «σκοτώστε με τώρα» και τους πλησίασε σε απόσταση 1-1,5 μέτρου πριν εκείνοι πυροβολήσουν. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν επανειλημμένως να πετάξει το μαχαίρι και φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, πυροβόλησαν και οι δύο τον άνδρα.
    Πηγή: www.tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή