11 Οκτωβρίου 2014

Το σχέδιο για έξοδο από το Μνημόνιο

Βήμα βήμα έχει καταστρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξελιχθεί ομαλά η αξιολόγηση και δεν θα υπάρξουν περιπλοκές που θα οδηγήσουν σε εμπλοκή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress tests των τραπεζών συνιστά την αφετηρία μιας διαδρομής που μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα και εντός των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου. 

Στο κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με την "Καθημερινή", προβλέπεται:

• Επιστροφή των κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

• Επιστολή του κ. Α. Σαμαρά προς το ΔΝΤ όπου, επισήμως, θα ζητεί τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

• Ωρίμανση των συζητήσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά, προκειμένου η Αθήνα να εξασφαλίσει μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

• Εναντι της χρηματοδοτικής στήριξης, η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις μέσω συγκεκριμένου και μετρήσιμου σχεδίου, το οποίο θα κοινοποιηθεί επισήμως σε Ε.Ε. και ΕΚΤ μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων, «letter of intent».

Πηγή: kathimerini.gr 11.10.2014
http://www.kathimerini.gr/787559/article/epikairothta/politikh/to-sxedio-gia-e3odo-apo-to-mnhmonio 


Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητώντας στη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης τόνισε στην ομιλία του:
«Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα και αυτό συζητάμε σήμερα με τους ανθρώπους που ενσυνειδήτως ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποθαρρύνει»... 
και σε άλλο σημείο:
«Στείλτε χαιρετίσματα σε όσους έλεγαν ότι θα χρειαστούμε άλλο μνημόνιο», είπε με έμφαση ο κ. Σαμαράς, ενώ χαρακτήρισε «αληθινό κόλαφο» τις δηλώσεις Λαγκάρντ για προληπτική χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Δεν μιλά για νέο μνημόνιο, αλλά για μία γραμμή χρηματοδότησης για να είναι προστατευμένη η χώρα. Αλλά προφανώς δεν μιλάμε για μνημόνιο, μιλάμε για μετά το μνημόνιο» υπογράμμισε και επανέλαβε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «η εποχή των μνημονίων τελειώνει. Κάποιοι προσπαθούν να το ματαιώσουν. Τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Δεν ξέρω τι θα γίνει. Κάποια συνιστώσα σας κάτι θα βρει να καταγγέλλει»... 

Πηγή: www.naftemporiki.gr 

Το σκίτσο είναι του Πάνου Μαραγκού από το "Έθνος"






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου