16 Οκτωβρίου 2014

Βαλκάνια: Ο εθνικισμός επιστρέφει μέσω του ποδοσφαίρου

Ηταν η πρώτη επίσκεψη της αλβανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Βελιγράδι από το 1967. Η επόμενη μάλλον θα αργήσει πάρα πολύ. Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στο γήπεδο Παρτίζαν της σερβικής πρωτεύουσας, μετά το πέταγμα του τηλεκατευθυνόμενου μικρού ελικοπτέρου που πέταξε στον αγωνιστικό χώρο μεταφέροντας μια σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», υπενθυμίζουν την ένταση που υφέρπει στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε τα επεισόδια «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» και πρόσθεσε: «Για μένα, το βασικό ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τώρα η ΕΕ και η ΟΥΕΦΑ». «Αν ένας Σέρβος ανέμιζε τη σημαία της "Μεγάλης Σερβίας" στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, η υπόθεση θα συζητούνταν ήδη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» συμπλήρωσε. 

Στις κερκίδες βρισκόταν και ο Ολσι Ράμα, ο αδελφός του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, τον οποίο οι Σέρβοι κατηγόρησαν ότι ήταν εκείνος που χειριζόταν το τηλεκατευθυνόμενο μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Επίσης ανακοίνωσαν ότι τον συνέλαβαν και τον άφησαν ελεύθερο χθες το πρωί, ο ίδιος όμως το διαψεύδει. 

Εν τω μεταξύ ο Εντι Ράμα σε ανάρτησή του στο facebook έγραψε: «Είμαστε βαθιά περήφανοι για τους “ερυθρόμαυρους” που κέρδισαν το παιχνίδι όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο. Αισθάνομαι λύπη για τους γείτονες, που ξεφτιλίστηκαν διεθνώς με την εμφάνισή τους».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς απάντησε χαρακτηρίζοντας τα επεισόδια πολιτική πρόκληση, «που αποσκοπούσε στην προσπάθεια ταπείνωσης του σερβικού λαού και στη δημιουργία μακρόχρονης και διαρκούς αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στη Σερβία». Ο Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το επεισόδιο να δημιουργήθηκε ως πρόκληση ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ρωτήθηκε και για την προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη επίσκεψη στο Βελιγράδι του Εντι Ράμα – την πρώτη επίσκεψη αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία από το 1948. «Την τελική απόφαση θα τη λάβει εκείνος» είπε. 

Την «απογοήτευση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όσα συνέβησαν στο Βελιγράδι, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Είμαστε απογοητευμένοι από τη διακοπή του αγώνα εξαιτίας μίας προκλητικής ενέργειας», ανέφερε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς και πρόσθεσε ότι «... εκτιμούμε ότι οι σερβικές αρχές αντιμετώπισαν την κατάσταση με επαγγελματισμό». 
 
Το Χρονικό: Με το ελικοπτεράκι να μεταφέρει την σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», τον σέρβο ποδοσφαιριστή Μίτροβις να αρπάζει τη σημαία, τους αλβανούς παίκτες να του επιτίθενται, την είσοδο σέρβων φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο (δεν υπήρχαν Αλβανοί στις κερκίδες), τους υπόλοιπους να φωνάζουν «σκοτώστε, σκοτώστε τους Αλβανούς» και άλλα παρεμφερή μαζί με την ιαχή «Κόσοβο» – κάποιοι μάλιστα χαιρετούσαν ναζιστικά – και τη σύρραξη που ακολούθησε καθώς οι Αλβανοί προσπαθούσαν να φθάσουν στη φυσούνα, τα επεισόδια μαρτυρούν πολύ περισσότερα από μια ποδοσφαιρική αντιπαράθεση.

Η αλβανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου επέστρεψε στα Τίρανα χθες και εκεί οι παίκτες έτυχαν υποδοχής ηρώων. Χιλιάδες Αλβανοί ξενύχτησαν και στην κεντρική πλατεία του Κοσόβου πανηγυρίζοντας για όσα έγιναν στο Βελιγράδι, δείχνοντας ότι το ποδόσφαιρο συνεχίζει να αποτελεί μεγεθυντικό φακό για τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις που βράζουν.

Πηγή: www.tanea.gr 
Περισσότερα στα:
http://www.tanea.gr/news/world/article/5170051/me-shmaia-thn-epistrofh-ston-ethnikismo/ 
http://www.tanea.gr/news/world/article/5169861/ee-praksh-proklhshs-h-emfanish-ths-albanikhs-shmaias-sto-mats-me-th-serbia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου