14 Οκτωβρίου 2014

Ντάισελμπλουμ: «Η έξοδος από το πρόγραμμα πρέπει να είναι συνετή, βιώσιμη και κοινά αποδεκτή»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε "πρόωρη" οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014, ενώ ανέφερε πως η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να είναι "συνετή", "βιώσιμη" και κοινά αποδεκτή.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup χθες στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. «Γνωρίζουμε εκ των πραγμάτων ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ωστόσο πρόσθεσε, ότι το Eurogroup δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα». Υπάρχει συναίνεση ότι η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να είναι «συνετή» (prudent), «βιώσιμη» και κοινά αποδεκτή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε, επίσης, ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την πρώτη φάση της πέμπτης αξιολόγησης από την Τρόικα και υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Τόνισε, ωστόσο ότι για να παραμείνει το ελληνικό πρόγραμμα στη σωστή τροχιά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια σε διάφορους τομείς και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια και να δούμε τι είναι αναγκαίο». Σημείωσε, πάντως, ότι αν υπάρξει γραμμή πρόσθετων πιστώσεων, αυτή θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από όρους.

Πηγές: kathimerini.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου