27 Οκτωβρίου 2014

Ουκρανία: Νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Σαρωτική νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με πρώτο το μπλοκ του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, έδειξαν τα exit polls μετά τις χθεσινές πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουκρανία, τις πρώτες στη χώρα μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Όμως οι φιλορώσοι αντάρτες που αμφισβητούν το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας θα διεξαγάγουν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.

Το μπλοκ του προέδρου (που αποτελούν το κόμμα του «Αλληλεγγύη» και το Udar του μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο) απέσπασε το 23% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls. Στη δεύτερη και τρίτη θέση, με 21,3% και 13,2% αντίστοιχα, τερμάτισαν ακόμα δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα, το Λαϊκό Μέτωπο του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ και το κόμμα «Αυτοβοήθεια», του δημάρχου του Λβίβ, Α. Σαντόβι.

Η επικράτηση των φιλοδυτικών κομμάτων καθιστά εύκολη υπόθεση για τον Ποροσένκο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, που πλέον θα έχει ισχυρή λαϊκή εντολή ώστε να προωθήσει τα σχέδιά του για τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων στα ανατολικά της χώρας και να μετακινήσει την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη.

Ομως, από την άλλη πλευρά, το εκλογικό αποτέλεσμα απειλεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις με τη Ρωσία. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί η επίδοση-έκπληξη ενός μπλοκ υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς (7,6%) που εισέρχεται στο νέο κοινοβούλιο Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα, που υποστήριζε τον ανατραπέντα ηγέτη, είχε αποκαλέσει «φασιστικό» πραξικόπημα την ανατροπή του και προχώρησε σε προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο.

Ακόμα τρία κόμματα φαίνεται ότι μπαίνουν στο ουκρανικό κοινοβούλιο: το λαϊκιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (6,4%), το εθνικιστικό Svoboda (6,3%), καθώς και το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που κατέγραψε χειρότερη από την αναμενόμενη επίδοση (μόλις 5,6%). Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται σε δέκα περίπου ημέρες.

Οι μισές από τις 450 έδρες του κοινοβουλίου θα κατανεμηθούν στα κόμματα αναλογικά βάσει του αποτελέσματος, ενώ 198 βουλευτές θα εκλεγούν από μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και ακόμη 27 στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία θα μείνουν κενές.

Τις δικές τους κάλπες για την ανάδειξη τοπικών εκπροσώπων και τη «νομιμοποίηση» της αυτονομίας τους θα στήσουν την ερχόμενη Κυριακή 2 Νοεμβρίου οι φιλορώσοι αντάρτες στην Ουκρανία, οι οποίοι είχαν διαμηνύσει ότι θα αγνοήσουν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη χώρα. Πέντε από τα 36 εκατομμύρια ψηφοφόρων δεν μπόρεσαν να δώσουν την ψήφο τους στις χθεσινές εκλογές, καθώς κατοικούν σε περιοχές όπου δεν διεξήχθησαν εκλογές, είτε στην προσαρτημένη στη Ρωσία Κριμαία είτε σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες και όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Κατά συνέπεια, οι Ουκρανοί εξέλεξαν μόνο τις 423 από τις συνολικά 450 έδρες του Κοινοβουλίου.

Στη φωτογραφία: Ο προέδρους Ποροσένκο (αριστερά) και ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ (
δεξιά) με την κόρη του 

Πηγή: www.ethnos.gr
Περισσότερα στο: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64084625

2 σχόλια:

  1. «Πρότεινα [...] την υποψηφιότητα του Αρσένι Γιατσενιούκ για τη θέση του πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter ο Ποροσένκο έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του κόμματός του που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου. Πηγή tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των "παράνομων εκλογών" της Κυριακής στην Ανατολική Ουκρανία δήλωσε η γερμανίδα καγκελαρίος. Η Ρωσία ήδη έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή