14 Οκτωβρίου 2014

Αμάλ Αλαμουντίν, για τα γλυπτά του Παρθενώνα: "Θα τα καταφέρουμε"

Αισιόδοξοι για συναινετική λύση, στο θέμα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, εμφανίστηκαν οι Βρετανοί νομικοί κατά την πρώτη σημερινή τους συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, ενώ νωρίτερα η Αμάλ Αλαμουντίν (η Λιβανέζα όμορφη δικηγόρος και σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ) είχε πει ότι «θα τα καταφέρουμε».

Οι διακεκριμένοι νομικοί Τζέφρι Ρόμπερτον, Νόρμαν Πάλμερ και Αμάλ Αλαμουντίν, οι οποίοι εκπροσωπούν ένα από σημαντικότερα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου («Doughty Street Chambers») που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς δικαίου, έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου και τους υποδέχτηκε ο υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός και οι τρεις νομικοί συζήτησαν επί μακρόν στο γραφείο του, προτάσεις και ιδέες για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών. Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας σήμερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομικό σκέλος της διεκδίκησης των Γλυπτών και αύριο στη συνέντευξη Τύπου (στο Μουσείο της Ακρόπολης) θα δοθούν περισσότερες απαντήσεις επί του θέματος. 

«Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα κορυφαίο θέμα, που σταθερά και διαχρονικά απασχολεί την Ελλάδα. Γι' αυτό και οφείλουμε, με σοβαρότητα, πίστη και αισιοδοξία, να κάνουμε το παν για την επιτυχία αυτού του στόχου, που δεν είναι στόχος μόνο εν ονόματι της Ελλάδος, είναι στόχος εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η στρατηγική που θ' ακολουθηθεί, θα αποφασιστεί αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε γνώμη και νομική πρόταση προς την κατεύθυνση της καλύτερης διεκδίκησης των Γλυπτών είναι από την Ελληνική Δημοκρατία καλοδεχούμενη», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Τασούλας. 


Από την πλευρά του, ο Νόρμαν Πάλμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μία συναινετική λύση, ενώ, αν δεν καταστεί εφικτό αυτό, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες προσεγγίσεις.

Παρόντες στη συνάντηση που διήρκεσε 1,5 ώρα περίπου, ήταν και ο αρχαιολόγος και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου για την επανένωνση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος 

Αύριο οι Αλαμουντίν - Κλούνεϊ, Πάλμερ και Ρόμπερτσον θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:30 το πρωί. 

Πηγές: Στοιχεία από www.ethnos.gr, www.kathimerini.gr, www.tovima.gr 

Και η υποδοχή της όμορφης δικηγόρου Αμάλ Αλαμουντίν από τους ...δημοσιογράφους: 
σε σκίτσο του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου