24 Οκτωβρίου 2014

Αυστηρό μήνυμα από Ε.Ε προς την Άγκυρα για κυπριακή ΑΟΖ

(upd) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, ενώ προειδοποιεί την Άγκυρα ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής της πορείας. 
Όπως επισημαίνεται στα Συμπεράσματα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου στην αποκλιστική οικονομική ζώνη της». 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαίωσε τη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης». «Υπό τις παρούσες συνθήκες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού», καταλήγει η δήλωση. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικό κείμενο αποτελεί προϊόν τριών σχεδίων Συμπερασμάτων, τα οποία βελτιώνοντας συνεχώς σε σχέση με τους στόχους της κυπριακής αντιπροσωπείας. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης που είχε και το συντονισμό της διαπραγμάτευσης από κυπριακής πλευράς, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο.

Νωρίτερα γράφαμε: 

Υποδείξεις προς την Τουρκία διατυπώνονται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στη βάση ειδικής αναφοράς που περιέλαβε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", στο προσχέδιο, η τελική μορφή του οποίου θα οριστικοποιηθεί σήμερα, γίνεται σαφής αναφορά στα εξής:

  • Η ΕΕ «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», 
  • «Καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και «να σεβαστεί την κυριαρχία» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
  • Καλεί επίσης την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού. 
Οι ίδιες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι στήριξη στη Λευκωσία εκφράζει -πέρα από τον Χέρμαν βαν Ρομπάι- και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατανοεί την ανάγκη καταγραφής των τουρκικών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Από την άλλη πλευρά, οι μόνιμοι συνήγοροι της Τουρκίας στην ΕΕ, Βρετανία-Σουηδία-Φινλανδία, δεν είχαν μέχρι χθες το βράδυ εκδηλώσει ενστάσεις.

Πηγή: 
www.philenews.com 24.10.2014
Περισσότερα στα: 
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/224955/thetika-gia-tin-kypro-ta-symperasmata-tou-evropaikou-symvouliou
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/224803/ee-afstiro-minyma-pros-tin-agkyra-vinteo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου