17 Οκτωβρίου 2014

Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο μετά την κατάρρευση

Με ισχυρή άνοδο 7,21% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), περιορίζοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες των τριών προηγούμενων ημερών που είχαν φτάσει στο 13,6%. Η σημερινή εντυπωσιακή άνοδος ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 26 μηνών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Το αν η σημερινή αντίδραση είναι αποτέλεσμα τεχνικής φύσεως μετά την υπερβολή των προηγούμενων ημερών ή αν το κλίμα αρχίζει να ομαλοποιείται θα φανεί τις προσεχείς ημέρες.

Τι ήταν όμως εκείνο που τόσο έντονα αντέστρεψε σήμερα την τάση;


Κάποιες απαντήσεις για τους λόγους της σημερινής ανόδου στο ΧΑ, (από το euro2day.gr):
  • Θετικά έδρασε η δήλωση Σαμαρά σύμφωνα με την οποία "στοιχείο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους είναι μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη Χώρα από πιθανές αναταράξεις στις Αγορές". "Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση" τόνισε ο Πρωθυπουργός. Μια δήλωση που ήρθε μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από ΕΕ και ΕΚΤ. 
  • Το μπαράζ δηλώσεων στήριξης προς τις αγορές που προέβησαν ανώτατοι αξιωματούχοι των τριών μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών μετά την έντονη αναταραχή στις αγορές και το μαζικό sell off σε χρηματιστήρια και ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Στελέχη της Fed, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας δηλώνουν πως η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική στις αγορές και πως βασικές πολιτικές στρατηγικής αναθεωρούνται. 
  • Ο τρίτος παράγων δεν ήταν άλλος από το σφυροκόπημα των τιμών που είχε προηγηθεί τις τρεις προηγούμενες ημέρες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και το οποίο, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, έδωσε αντίδραση που κατά πολλούς χαρακτηρίστηκε έως και υπερβολική. 

Και μερικά ποσοτικά στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης (από το capital.gr):
Από το δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο εντυπωσιακή άνοδο σημείωσε ο ΟΤΕ (+12,87%), η ΦΦΓΚΡΠ (+12,72%), η ΜΠΕΛΑ (+11,67%), η ΜΟΗ (+11,38%), ο ΜΥΤΙΛ (+11,16%), η ΕΧΑΕ (+10,68%) και ο ΟΠΑΠ (+10,62%) ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε και αυτός σημαντικά κέρδη της τάξης του 6% με την Αttica Bank να κλείνει 9,23% υψηλότερα, την ΕΤΕ (+9,09%), την ΕΥΡΩΒ (+7,29%), την ΑΛΦΑ (+6,34%) ενώ η ΠΕΙΡ κέρδισε μόνο 1,92%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η ΑΡΑΙΓ έκλεισε 10,49% υψηλότερα στα 5,9 ευρώ, η ΙΝΤΚΑ ενισχύθηκε 9,07%, η ΛΑΜΔΑ (+8,96%), η ΦΡΙΓΟ (+5,6%) και η ΣΙΔΕΝΟΡ (+7,10%).
Η συναλλακτική δραστηριότητα στη spot αγορά ανήλθε τα 235.58 εκατ. ευρώ.

Και τι επιφυλάσσει η συνέχεια; 

Το πιθανότερο είναι η Αγορά να συνεχίσει, τουλάχιστον βραχύχρονα, να κινείται με αυξημένη μεταβλητότητα κυρίως λόγω του αυξημένου πολιτικού ρίσκου και της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η προοπτική των πρόωρων εκλογών. Γιατί σίγουρα μόνο οι καλές προθέσεις στήριξης δεν φτάνουν.

Πηγές: Στοιχεία από www.euro2day.gr και www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου