17 Οκτωβρίου 2014

Προκλητικό βρετανικό δημοσίευμα για την επιστροφή των Μαρμάρων

«Εις το όνομα της αρμονίας στην Ευρώπη ας κάνουμε έναν συμβιβασμό: Θα επιστρέψουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα 240 δισ. ευρώ δανείων που πήρε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μια φράση που εγκιβωτίζει όλη την ειρωνεία με την οποία το βρετανικό περιοδικό Spectator σχολίασε το ταξίδι της Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνι στην Αθήνα για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο τίτλος του επίμαχου ανυπόγραφου άρθρου του Spectator είναι «Ας κάνουμε μια συμφωνία κυρία Κλούνι».

Αναφέρεται στα της επίσκεψης της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι στην Αθήνα και υπογραμμίζει με ειρωνικό ύφος ότι υπάρχουν πιο άμεσες ανησυχίες για τους Έλληνες «από κάποιες διακοσμητικές πέτρες».
Οι «ανησυχίες» είναι η οικονομική οικονομική κατάρρευση και το χάος των τελευταίων ετών.
Και υπογραμμίζει ότι η κυρία Κλούνι «χάνει το νόημα».
«Τι θα κάνουν οι έλληνες πολιτικοί αν τελικά τα μάρμαρα επιστραφούν; Δεν θα έχουν πια να υψώνουν ένα πατριωτικό ζήτημα προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τις αποτυχίες τους».

Ο άγνωστος συντάκτης του Spectator σημειώνει επίσης ότι για την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υπήρχε άδεια από τις τοπικές αρχές και υποστηρίζει ότι οι Ελληνες πρέπει να αναγνωρίσουν «τον ρόλο που έπαιξε ο Λόρδος Έλγιν στη διάσωση της κληρονομιάς τους και να αποδεχτούν ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά στη διατήρηση των μαρμάρων και την προβολή τους σε μελετητές και στο κοινό». 

Πηγή: tanea.gr 17.10.2014
http://www.tanea.gr/news/world/article/5170668/spectator-epistrepste-ta-daneia-gia-na-sas-epistrepsoyme-ta-marmara/ 

Σχόλιο: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το άρθρο εκφράζει μόνο τον ανώνυμο συντάκτη του ή έστω και το εν λόγω περιοδικό. Ίσως και να ήταν περιττό το να ασχοληθούμε μαζί του...

Σχετική ανάρτηση:
Δίκαιος ο επαναπατρισμός των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου