10 Οκτωβρίου 2014

Στους ακτιβιστές Μαλάλα και Σατιάρτι το Νομπέλ Ειρήνης

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων από το Όσλο της Νορβηγίας, το φετινό Νομπέλ Ειρήνης απονέμεται στη 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον 60χρονο Κάιλας Σατιάρτι από την Ινδία. Οι δύο ακτιβιστές που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων βραβεύθηκαν για τη δραστηριοποίησή τους κατά της καταπίεσης νέων ανθρώπων και υπέρ του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε η επιτροπή αιτιολογώντας την επιλογή των δύο φετινών νικητών. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο και να προστατεύονται έναντι της εκμετάλλευσης, πρόσθεσε η επιτροπή στο Όσλο.

Όπως σημειώθηκε, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι επέδειξε μεγάλο θάρρος στο πνεύμα της παράδοσης του Γκάντι, καθοδηγώντας πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, οι οποίες στρέφονταν κατά της εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι - πρόκειται για το νεαρότερο άτομο που έχει τιμηθεί με Νομπέλ Ειρήνης - αγωνίζεται, παρά το νεαρό της ηλικίας της, επί πολλά χρόνια για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, σημείωσε η επιτροπή των Νομπέλ, σχολιάζοντας ότι η ίδια αποτελεί παράδειγμα για το γεγονός ότι ακόμη και τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν οι ίδιοι για τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Η νεαρή ακτιβίστρια είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή με τραγικό τρόπο στα 15 της χρόνια, όταν τον Οκτώβριο του 2012 δέχθηκε πυρά στο κεφάλι από μαχητές των Ταλιμπάν στο δρόμο της επιστροφής από το σχολείο. Δύο εβδομάδες μετά ξαναβρήκε τις αισθήσεις της, βαριά τραυματισμένη σε νοσοκομείο του Μπέρμινγχαμ.

Το Νομπέλ Ειρήνης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου 900.000 ευρώ και είναι το μοναδικό που απονέμεται στο Όσλο αντί της Στοκχόλμης, επίσης στις 10 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Deutsche Welle (www.dw.de)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου