18 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Εμπολα

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η Ευρώπη, οι ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος ενόψει της επέλασης του ιού του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4,5 χιλιάδες ανθρώπους κατά κύριο λόγο στη μαστιζόμενη από τη νόσο Δυτική Αφρική. 

Ο Εμπολα φαίνεται να έχει προκαλέσει χάος και στις ΗΠΑ μετά τη διαπίστωση και δεύτερου κρούσματος Εμπολα σε νοσηλεύτρια που είχε βοηθήσει στη νοσηλεία ενός άνδρα που πέθανε από τον αιμορραγικό πυρετό. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε στη Γαλλία πληθώρα ύποπτων κρουσμάτων, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας επισήμανε ότι δεν υπάρχει στη χώρα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η Βρετανία κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «ξυπνήσουν», μπροστά στην υγειονομική κρίση που προβάλλει εξαιτίας της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού, παρέχοντας ιατρική και οικονομική υποστήριξη στα κράτη της Δυτικής Αφρικής όπου η επιδημία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν «επέπληξε» τη διεθνή κοινότητα επειδή κατάφερε να συγκεντρωθούν μόνο εκατό χιλιάδες δολάρια στο ειδικό ταμείο, παρότι είχε προβλεφθεί η συγκέντρωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη μάχη κατά του Εμπολα.

Ιδιαίτερα σκωπτικός για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Δύση ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος». Χαρακτηριστικά ο Ανάν τόνισε, μιλώντας στο ΒΒC: «Αν η κρίση είχε πλήξει κάποια άλλη περιοχή του κόσμου, θα είχαμε χειριστεί το ζήτημα πολύ διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξεις την εξέλιξη της κατάστασης, η διεθνής κοινότητα ξύπνησε μόνο όταν η ασθένεια έφτασε σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εν τω μεταξύ, δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειες για να βοηθήσει 15 αφρικανικά κράτη να θωρακιστούν έναντι της νόσου. 



Ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, παρ' ότι ο ιός δεν έχει απειλήσει ακόμη σοβαρά τη χώρα μας. Ειδικότερα στην Ελλάδα το 57,7% των ερωτηθέντων, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH, απαντά ότι ανησυχεί μήπως ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του εκτεθεί στον ιό Εμπολα. Οι γνώσεις πάντως των Ελλήνων, σχετικά με τα συμπτώματα και τον τρόπο μετάδοσης του ιού Εμπολα, αυξήθηκαν. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 84,2% γνωρίζει ότι ο ιός μεταδίδεται μετά από επαφή με σωματικά υγρά (σάλιο, αίμα, ιδρώτας), 41,8% με σεξουαλική επαφή και 37,9% με μολυσμένη σύριγγα. Το 37,1% είπε μετά από επαφή με το δέρμα και μόλις το 19,5% απάντησε «μέσω του αέρα», κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν ισχύει.

Πηγές: Στοιχεία και πληροφορίες από www.kathimerini.gr και tovima.gr

Το σκίτσο είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη από την Καθημερινή.  
Περισσότερα στα:
http://www.kathimerini.gr/788431/article/epikairothta/kosmos/xeri-voh8eias-apo-th-dysh-sth-d-afrikh-gia-ton-empola 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=642301

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου