13 Οκτωβρίου 2014

Αποφάσεις με ρίσκο

"Την ώρα που η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, η χώρα μοιάζει να εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, αν όχι περιπέτειας", γράφει σε κύριο άρθρο της η "Καθημερινή της Κυριακής", ρίχνοντας (όχι και τόσο εύστοχα) την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ.
"Η κυβέρνηση έκανε το λάθος να κυνηγά ή και να μιμείται την αντιπολίτευση από τις ευρωεκλογές και μετά" επιλέγοντας την πόλωση και αφήνοντας την προεδρολογία να κλιμακώνεται, συνεχίζει η εφημερίδα, προτείνοντας είτε ανανέωση της κυβέρνησης ώστε να αντιστραφεί το κλίμα, είτε επίσπευση της προεδρικής εκλογής ώστε "να τελειώσει η διαλυτική αβεβαιότητα".
Είναι ανάγκη ο πρωθυπουργός "να διορθώσει τα λάθη των τελευταίων μηνών και να πάρει αποφάσεις με ρίσκο, όσο υπάρχει χρόνος", καταλήγει το άρθρο. Ας το δούμε: 


Αποφάσεις με ρίσκο

Κύριο άρθρο

Την ώρα που η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, η χώρα μοιάζει να εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, αν όχι περιπέτειας. Και αυτό με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που εκμεταλλεύεται τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας το λάθος του ΠΑΣΟΚ το 2009. Η πραγματική οικονομία κινδυνεύει τώρα να «παγώσει», ενώ και το κράτος δείχνει σημάδια παράλυσης.

Η κυβέρνηση έκανε το λάθος να κυνηγά ή και να μιμείται την αντιπολίτευση από τις ευρωεκλογές και μετά. Αντί να εμφανίζεται ως η ήρεμη δύναμη που κράτησε τη χώρα όρθια, επιλέγει την πόλωση. Αντί να στηριχθεί σε μια ομάδα νέων, σοβαρών και αποφασισμένων υπουργών, εκπροσωπείται δημόσια από πολιτικούς που κάνουν για τα τηλεπαράθυρα, όχι για κρίσιμα πόστα. Αντί να ανακοινώσει από τώρα ότι θα στηρίξει έναν πολύ σοβαρό και κοινής αποδοχής υποψήφιο Πρόεδρο, αφήνει την προεδρολογία να κλιμακώνεται. Αντί να λειτουργεί σαν μια σφικτή ενωμένη ομάδα, σπαράσσεται από διάφορες έριδες. Και τέλος, αντί να μειώσει τις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα μετά τα Μνημόνια, τις καλλιέργησε υπερβολικά.

Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, αρκεί να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Μια ανανεωμένη κυβέρνηση, με καθαρή ατζέντα και σαφές στίγμα, μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα, συνεχίζοντας με συγκροτημένο τρόπο τις φοροελαφρύνσεις. Αν είναι να συνεχίσει έτσι όπως πάει σήμερα για μερικούς μήνες ακόμη, ίσως να έχουν δίκιο οι κυβερνητικοί παράγοντες που προτείνουν να έλθει πιο νωρίς η προεδρική εκλογή για να τελειώσει η διαλυτική αβεβαιότητα. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς διήνυσε πολύ δρόμο έως σήμερα μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και έχει αποδειχθεί ανθεκτικός πολιτικός. Είναι όμως ανάγκη ως πρωθυπουργός να διορθώσει τα λάθη των τελευταίων μηνών και να πάρει αποφάσεις με ρίσκο όσο υπάρχει χρόνος.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/787785/opinion/epikairothta/politikh/apofaseis-me-risko 


Σχόλιο: Σε ένα σημείο πάντως θα συμφωνήσουμε: Η πολιτική αβεβαιότητα και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, γεγονός που δεν φάνηκε να αντιστρέφει η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι ότι χειρότερο για την χώρα. Ας πάρει λοιπόν τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός, έστω και με το ρίσκο να βρεθεί μετεκλογικά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης...






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου