14 Οκτωβρίου 2014

Γιατί κατέρρευσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Κατακόρυφη πτώση 5,70% σημειώθηκε σήμερα Τρίτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, η μεγαλύτερη των τελευταίων 13 μηνών, οδηγώντας δείκτες και πολλές μετοχές σε νέα χαμηλά έτους. Παράλληλα επιδεινώθηκε περαιτέρω η κατάσταση στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση στο 10ετές να εκτινάσσεται στο 7% και το spread στις 612 μ.β. θέτοντας ουσιαστικά την Ελλάδα εκτός αγορών.

Πολιτική κρίση, σοβαρές επιφυλάξεις στα σχέδια εξόδου της Ελλάδος από το Μνημόνιο και ανησυχία για αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, ήταν κάποιοι από τους λόγους που προκάλεσαν σήμερα το μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ).

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 948,21 μονάδες με απώλειες 5,70%, έχοντας σημειώσει λίγο πριν το κλείσιμο χαμηλό στις 943,60 μονάδες (-6,16%), ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 166 εκατ. ευρώ. Βαριές απώλειες γνώρισαν οι τίτλοι των τραπεζών (με την Eurobank να κλείνει σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων με πτώση 10,47%, την Alpha με απώλειες 7,31%, την Πειραιώς να χάνει 5,69% και την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 5,45% σε νέο χαμηλό έτους). Επίσης με σοβαρές απώλειες τερμάτισαν και τα περισσότερα blue chips (όπως η ΔΕΗ -8,7%, η ΦΦΓΡΠ -7,69%, ο ΟΠΑΠ -7,14%, η ΜΠΕΛΑ -6,74%, ο ΤΙΤΚ -6,43%, η ΜΕΤΚΑ -6% και ο ΟΤΕ -3,26%).

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε στη βουτιά τις μετοχές και τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη;

Μια κάποια απάντηση στο ερώτημα βρίσκω σε μια ανάλυση του Θανάση Σταυρόπουλου στο "euro2day.gr" σήμερα, με τίτλο "ΧΑ: Γιατί η αγορά μπήκε στο μάτι του... κυκλώνα"*. 
Αντιγράφω από εκεί ορισμένα αποσπάσματα:

Οι ανησυχίες για τις κινήσεις της Κυβέρνησης και οι δηλώσεις περί απεμπλοκής από το Μνημόνιο, οι οποίες γεννούν φόβους για επερχόμενες "παρασπονδίες" στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό αναφέρει πως "θα ήταν η μεγαλύτερη κερδοσκοπία του Κόσμου να αγοράσει κανείς έναν πολιτικό στην τιμή που έχει και να τον πουλήσει στην τιμή που ο ίδιος ο πολιτικός φαντάζεται ότι έχει".
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν μπόρεσαν ποτέ να φανταστούν πως σκέφτονται οι Αγορές και ταυτόχρονα δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τι σημαντική επίδραση μπορεί να έχει μία "ατυχής" δήλωση και πολύ περισσότερο απόφαση, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι το "χαρτί" απεμπλοκής από το μνημόνιο, με σκοπό την "άγραν ψήφων" και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και προσπάθεια ανίχνευσης των διαθέσεων των Αγορών.
Εννοείται ότι οι τελευταίες αντέδρασαν με άμεση εκτόξευση των Ελληνικών spreads και κραταιά πτωτική τάση στο Χ.Α., που σήμερα πήρε την μορφή μίνι "sell off"...

Οι ενστάσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στα σχέδια της Αθήνας. Η απαίτηση για προληπτική γραμμή στήριξης (και άρα επιτήρηση) επαλαμβάνεται μονότονα τόσο από επίσημα χείλη όσο και από διαρροές στο διεθνή τύπο. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν επιφυλακτικότητα, αλλά και ανησυχίες στο Eurogroup για τα σχέδια της Κυβέρνησης Σαμαρά περί πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Όπως αναφέρει εκτενές άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, οι Υπουργοί οικονομικών "δήλωσαν τις αμφιβολίες τους για τα σχέδια της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας και των οικονομικών προτιμήσεων της Ευρώπης".

Ο φόβος πρόωρων εκλογών, δεδομένου ότι η σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε συνθήκες πόλωσης. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (στην τελευταία δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 8,5%) ενώ ξένοι αναλυτές (βλέπε Citi) παρουσιάζουν τα δικά τους σενάρια για κάλπες και συνέπειες για τις Ελληνικές μετοχές.

Οι ανησυχίες για τα αποτελέσματα των stress test που παραμένουν παρούσες. Η φημολογία η οποία, δειλά, άρχισε να ξανακάνει τον γύρο της αγοράς, σύμφωνα με την οποία στο Λονδίνο άρχισαν οι προετοιμασίες για τις επόμενες ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο βάρυνε το κλίμα. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το σημερινό "σφυροκόπημα" των τιμών δεν περιορίστηκε στο τραπεζικό ταμπλώ, αλλά το "ξεπούλημα" συμπεριέλαβε το σύνολο των μετοχών του 25αρη, καθώς δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που να μην κλείσει με αρνητικό πρόσημο. 

Οι πολιτικές κόντρες. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών, αν και η δικομματική Κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, το κλίμα πόλωσης καλά κρατεί καθώς η πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει ασαφής και τα σενάρια επερχόμενων εκλογών ενδυναμώνονται. Εν τω μεταξύ στα άκρα φαίνεται να οδηγείται η πολιτική σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Δεν θέλει και πολύ να κλείσει το ΑΤΜ, εάν πάει ο κ. Τσίπρας και κάνει τις παλικαριές του στην Ευρώπη», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στα "Παραπολιτικά fm", συντηρώντας ένα κλίμα πόλωσης. «Τρέμουν μην χάσουν και δεν διστάζουν να καλούν σε αποσταθεροποίηση» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με όλα αυτά να βαραίνουν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε (
στις 948,21 μονάδες) στα χαμηλά 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/9/2013 (939,34 μονάδες). Βέβαια, η βιαιότητα της σημερινής πτώσης δεν αποκλείεται να φέρει κάποια ανοδική αντίδραση...

Afirimeno.com
* Με στοιχεία από http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/article-market/1264279/ha-giati-h-agora-mphke-sto-mati-toy-kyklona.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου