21 Οκτωβρίου 2014

Ελβετία - Το εγχείρημα της ηλεκτρονικής αστυνομίας βαίνει καλώς

Η ελβετική αστυνομία θέλει μέσο- έως μάκροπρόθεσμα να εναρμονίσει την πληροφορική των σωμάτων των Καντονιών. Ένα πρώτο εγχείρημα βαίνει καλώς - περισσότερα έχουν λανσαριστεί.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει το 40% του ελβετικού πληθυσμού τη δυνατότητα να αναφέρει στην αστυνομία κλοπές και άλλα κοινά αδικήματα μέσω διαδικτύου. Στην online πλατφόρμα «Suisse ePolice», ενός κοινού εγχειρήματος των αστυνομικών σωμάτων των καντονιών Βέρνης, Freiburg, Schaffhausen, St. Gallen, Zug και Ζυρίχης, καθώς και των πόλεων St. Gallen και Ζυρίχης, μπορούν πολίτες ή εταιρείες να συντάσουν 24 ώρες το 24ωρο απλές αναφορές.

Έτσι είναι δυνατόν να κάνουν αναφορά, μεταξύ άλλων, λόγω υλικών ζημιών ή απώλειας πινακίδας κυκλοφορίας. Συνήθως όμως αναφέρονται κλοπές ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων. Στο καντόνι του St. Gallen για παράδειγμα αποτελούν σχεδόν τα τρία τέταρτα των συνολικά περίπου 900 εισερχόμενων αναφορών.

"41% των αναφορών λόγω κλοπών ποδηλάτου φτάνουν στα χέρια μας πλέον online", λέει ο Gian Andrea Rezzoli, εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας του καντονιού του St. Gallen. Είναι αισιόδοξος, πως μελλοντικά η πλατφόρμα θα γίνει ακόμη πιο αγαπητή.


Ηλεκτρονικό Αστυνομικό Τμήμα

Ακόμη και ο Markus Röösli εμφανίζεται ευχαριστημένος με την εξέλιξη του «Suisse ePolice». Είναι ο υπεύθυνος πληροφορικής της αστυνομίας του καντονιού της Ζυρίχης και διευθυντής του προγράμματος "Εναρμόνιση της πληροφορικής της αστυνομίας", εν συντομία HPI, στα πλαίσια του οποίου ξεκίνησε το εγχείρημα. Οι έρευνες μέχρι στιγμής έχουν δείξει πως ο αριθμός των αναφορών είναι μεγαλύτερος από ότι αρχικά αναμενόταν. 

Με την online πλατφόρμα αποφεύγουν πλέον οι πολίτες τον μέχρι στιγμής αναγκαίο δρόμο μέχρι το αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία από την πλευρά της μπορεί να φέρει αποτελεσματικότερα εις πέρας υποθέσεις και διοικητικές δραστηριότητες. Για αυτό θέλουν το 2015 ακόμη 6 καντόνια (Aargau, Appenzell Ausserrhoden, Basel-Landschaft, Graubünden, Jura und Solothurn) να συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Έτσι κι αλλιώς συμμετέχουν ήδη στην HPI. Το πρόγραμμα προέρχεται από μία από το έτος 2011 υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου των Διευθυντριών/Διεθυντών της Δικαιοσύνης των Καντονιών και της Αστυνομίας και έχει ως στόχο να εναρμονίσει μέσο- έως μάκροπρόθεσμα την πληροφορία και επικοινωνία της αστυνομίας. Η ομοσπονδιακή δομή της Ελβετίας έχει ως συνέπεια, κάθε ένα από τα 26 αστυνομικά σώματα των καντονιών να δουλεύει με διαφορετικές δομές επικοινωνίας.


Η εναρμόνιση ως στόχος

Για να βελτιστοποιηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των καντονιών, οι υπεύθυνοι του HPI λάνσαραν περισσότερα εγχειρήματα. "Μία εφαρμογή για κινητά για την επικοινωνία των μελών των ειδικών μονάδων της αστυνομίας είναι παραγωγική από το 2014", είπε ο Röösli. Πάνω από 20 καντόνια θα συμμετχείχαν. Μεταξύ άλλων πραγματοποιείται αυτή την περίοδο και η τεχνική εναρμόνιση των πινάκων κωδικών των σημαντικότερων βάσεων δεδομένων της Ομοσπονδίας.

Επιπλέον στις αρχές του 2015 θα είναι έτοιμη για λειτουργία μία online αναζήτηση του μητρώου όπλων. Έδω όμως προέκυψε κατά την εκτέλεση του εγχειρήματος, πως είναι απαραίτητη η προσαρμογή της νομικής βάσης και συγκεκριμένα του νόμου περί όπλων. Τα ελβετικά συμβούλια είναι ακόμη αναποφάσιστα όσον αφορά σε αυτό.

Σύμφωνα με τον Röösli βρίσκονται κατά την πορεία της επιθυμητής εναρμόνισης πολλά περισσότερα θεματικά πεδία υπό επεξεργασία. Μία ένδειξη για το εάν η συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών σωμάτων των καντονιών φέρνει την επιθυμητή προστιθέμενη αξία, θα δώσει η επόμενη έρευνα για το «Suisse ePolice» στα τέλη Οκτώβρη. Τότε θα κάνουν ετήσιο ισολογισμό οι υπεύθυνοι του HPI.



Πηγή: Neue Zürcher Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου