27 Οκτωβρίου 2014

Π. Λαφαζάνης: Φαρσοκωμωδία τα stress tests

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

"Φαρσοκωμωδία" χαρακτηρίζει, όπως ίσως αναμενόταν, τα stress tests των τραπεζών ο ιστότοπος iskra.gr της Αριστερής Πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικαλούμενος "κριτικούς αναλυτές""Φαρσοκωμωδία" η οποία μάλιστα κινήθηκε με στόχο "τη στήριξη και ενίσχυση του επικυρίαρχου ρόλου του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη και την ΕΕ".
Επισημαίνει μάλιστα ότι οι "ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν στην Iskra ότι το «πολιτικό στοιχείο» διαδραμάτισε ουσιώδη ρόλο στην τελική έκβαση των stress test και για τις ελληνικές τράπεζες, αφού μια δυσμενής εξέλιξη τους θα είχε δηλητηριώδεις επιπτώσεις , σε μια λεπτή πολιτική και οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για την κυβέρνηση Σαμαρά και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωζώνη".

Μόνο μια απορία: Ποιοι είναι "κριτικοί αναλυτές" ή οι "ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες" που επικαλείται το δημοσίευμα; καθώς και ποια είναι τα "πολιτικά κριτήρια" στα οποία αναφέρεται; 

Θα θέλαμε μια κάποια, έστω στοιχειώδη, τεκμηρίωση όσων γράφονται. Αυτά μόνο, γιατί θα μπορούσαμε, σαν πολίτες, να απαιτήσουμε και την δική της εκτίμηση, την εκτίμηση της "Αριστερής Πτέρυγας", για τα αποτελέσματα των stress tests ή έστω για κάτι αντίστοιχο, αν διαθέτει... 

Διαφορετικά, είμαστε αναγκασμένοι να συμφωνήσουμε με τις πολιτικές σκοπιμότητες, από την άλλη πλευρά όμως...

Το σχετικό κείμενο του δημοσιεύματος του ιστότοπου iskra.gr στη συνέχεια:

STRESS TEST ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Κυρ. 26/10/14 – 14:30)
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ «ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ» ΤΕΧΝΗΤΑ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ AMK KAI TA ΣΧΕΔΙΑ ΑΝAΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 2014
STRESS TEST ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣΣΑΖ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Ολοκληρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα Stress Test των ευρωπαϊκών τραπεζών, μια διαδικασία την οποία κριτικοί αναλυτές χαρακτήριζαν ως ένα είδος φαρσοκωμωδίας για τη στήριξη και ενίσχυση του επικυρίαρχου ρόλου του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη και την ΕΕ, πολύ περισσότερο που από το Νοέμβριο η εποπτεία των τραπεζών, που δοκιμάστηκαν με τα stress test, περνάει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).
Συγκεκριμένα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι η διαδικασία των stress test περισσότερο αποβλέπει στο να ξορκίσει τα μείζονα προβλήματα και να εξωραΐσει την εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κοινή γνώμη, παρά να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν πως σε αρκετό βαθμό τα stress test κινήθηκαν και με πολιτικά κριτήρια, που κυμαίνονταν από χώρα σε χώρα αλλά ακόμα και από τράπεζα σε τράπεζα εντός της ίδιας της χώρας.
Ειδικότερα, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν στην Iskra ότι το «πολιτικό στοιχείο» διαδραμάτισε ουσιώδη ρόλο στην τελική έκβαση των stress test και για τις ελληνικές τράπεζες, αφού μια δυσμενής εξέλιξη τους θα είχε δηλητηριώδεις επιπτώσεις , σε μια λεπτή πολιτική και οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για την κυβέρνηση Σαμαρά και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωζώνη.
Στη βάση των ως άνω παραδοχών, οι ίδιοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες ύψους 8,7 δις ευρώ, που προέκυψαν, όπως προέκυψαν, από την αξιολόγηση της31/12/2013, που ήταν η βάση υπολογισμού των stress test, μετατράπηκαν αιφνιδίως, σχεδόν, σε μηδενικές, αφού η ΕΚΤ δέχτηκε να συνυπολογιστούν στην τελική αποτίμηση κινήσεις των τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2014, όπως Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και σχέδια αναδιάρθρωσής τους (το λεγόμενο «δυναμικό» σενάριο).
Άλλοι κύκλοι των «αγορών» υπογράμμιζαν ότι αναμένουν με ενδιαφέρον, μετά τα stress test και τις θριαμβολογίες πρωθυπουργού, Βενιζέλου, ΣΕΒ κλπ, την εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των επιτοκίων των ομολόγων, η οποία κατά τα δηλωθέντα θα πρέπει να είναι θριαμβική και να βρει θεαματική ανταπόκριση από τη διεθνή κερδοσκοπία!
ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ 

Πηγή: http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18250:-stress-test-&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182 

Και κάτι ακόμη σχετικά με την "θριαμβική και θεαματική ανταπόκριση" των αγορών και της διεθνούς κερδοσκοπίας:
Αυτή την ώρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνει μεγάλη πτώση, πάνω από 3,5%, ενώ οι τράπεζες έχουν σοβαρές απώλειες που προσεγγίζουν το 5%. Πτώση επίσης παρατηρείται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αυτά σχετικά με τις αποτυχημένες προβλέψεις των "κύκλων των αγορών" του δημοσιεύματος του ιστότοπου iskra.gr . 

Takis Ant για το afirimeno.com
Σχετική ανάρτηση: Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress test

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου