21 Νοεμβρίου 2014

Bloomberg: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

«Οι πιστωτές της Ελλάδας δοκιμάζουν την υπομονή της Ελλάδας, ξανά. Εάν συνεχίσουν να πιέζουν, μπορεί να διαλύσουν την ευρωζώνη, κάτι που θα ήταν καταστροφικό, τόσο για αυτούς, όσο και για την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν έναν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη της χώρας». Με αυτό τον τρόπο περιγράφει το Bloomberg τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, σε άρθρο του με τίτλο «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία». 

Σύμφωνα με το 
capital.gr, το Bloomberg επισημαίνει πως η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ έχουν πει στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να μειώσει το χρέος της χώρας, το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες ακόμη περισσότερο. Ως αντάλλαγμα, προτείνουν μια τελευταία «ένεση» από τα χρήματα διάσωσης και μια έκτακτη πιστωτική γραμμή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η προσφορά αυτή είναι «τοξική» διότι τυχόν περαιτέρω προσπάθειες για μείωση του χρέους μέσω δημοσιονομικής σύσφιξης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτύχουν. Και αυτό, με την προϋπόθεση ότι δεν θα βυθίσουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια, όπως κάλλιστα θα μπορούσαν.

«Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλ. Τσίπρα, είναι σε ισχυρή θέση για να αντικαταστήσει τους μετριοπαθείς του Αν. Σαμαρά στις εκλογές τον επόμενο χρόνο. (Πριν από λίγους μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε ενός αντί-ευρωπαϊκού κύματος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)» αναφέρει... 

Μάλιστα, το πρακτορείο εκτιμά πως εάν η υπερβολική λιτότητα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, «αναμένατε το τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Αλλά η ζημιά δεν θα σταματήσει εδώ. Σύμφωνα με το Bloomberg, θα κινδυνεύσει όλο το ευρωπαϊκό project. Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να είναι πρόθυμος να υποχρεώσει σε μονομερείς ζημιές τους πιστωτές. Η άνοδος των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και στην Ισπανία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Εάν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται ένα κύμα χρεοκοπιών, η αναταραχή που ενδεχομένως θα προκληθεί, μπορεί να οδηγήσει όλη την Ευρώπη ξανά σε κρίση.

Η δημοσιονομική αριθμητική, δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή. Στο τέλος, σημειώνει το Bloomberg, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα χρέη της Ελλάδας θα απομειωθούν, και αυτό είναι ευρέως αντιληπτό. Η ελάφρυνση του χρέους επιτυγχάνει αυτό το αποτέλεσμα με μεθοδικό τρόπο και με τις ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Το κόστος της εναλλακτικής –μια άτακτη χρεοκοπία- θα ήταν τεράστιο.

«Οι επίσημοι πιστωτές, όπως η Γερμανίά και η Γαλλία, έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι πιστωτές της κυβέρνησης και πρέπει να δείξουν το δρόμο. Όσο πιο σύντομα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ανακούφιση, τόσο περισσότερο βελτιώνουν τις πιθανότητές τους να αποφύγουν μια πολύ χειρότερη συμφορά».

Πηγή: Απόσπασμα άρθρου από το www.capital.gr 21.11.2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου