27 Νοεμβρίου 2014

Πουλάει το Νόμπελ του ο «πατέρας» του DNA

Ένας από τους τρεις επιστήμονες που ανακάλυψαν την «έλικα της ζωής», το μόριο του DNA, ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γουάτσον, πρόκειται να πουλήσει σε δημοπρασία του οίκου «Christie's» το μετάλλιο Νόμπελ που πήρε το 1962 για την ιστορική ανακάλυψή του στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ το 1953. 


Πρόκειται για το πρώτο Νόμπελ που θα δημοπρατηθεί, ενόσω ο κάτοχός του είναι ακόμη εν ζωή και αναμένεται να «πιάσει» από 2,5 έως 3,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το BBC, καθώς αφορά μια από τις πιο διάσημες ανακαλύψεις στην ιστορία των επιστημών.

Το Νόμπελ είχε απονεμηθεί, επίσης, στους Βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς, που δεν ζουν πια. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο, ο Γουάτσον προσφέρει για δημοπρασία μια σειρά από γραπτά του, μεταξύ των οποίων τις χειρόγραφες σημειώσεις του από τον λόγο που είχε εκφωνήσει κατά την παραλαβή του βραβείου, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να του αποφέρουν από 300.000 έως 400.000 δολάρια.

Ο Γουάτσον έκανε γνωστό ότι ένα μέρος των εσόδων της δημοπρασίας, που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, θα πάνε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Κολλέγιο Κλερ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και στο Εργαστήριο Cold Spring Harbor, από όπου ο ίδιος έχει περάσει στη διάρκεια της μακράς επιστημονικής διαδρομής του.

Σημειώνεται ότι το μετάλλιο Νόμπελ του στενού συνεργάτη του Φράνσις Κρικ - ο οποίος είχε πεθάνει το 2004- είχε πωληθεί πέρυσι αντί 2,2 εκατ. δολαρίων. 


Πηγές: www.kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

 1. Κάπου στον κόσμο όλα έχουν την τιμή τους!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι αλλά από ανθρώπους της επιστήμης που υποτίθεται ότι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο καλό της ανθρωπότητας, περιμένει κανείς διαφορετική συμπεριφορά. Δεν περιμένεις να πουλάνε (έστω και σε καλή τιμή) την "τιμή" που τους έγινε (την προσφορά δηλαδή από τη Σουηδική Ακαδημία του Νομπελ) που σημειωτέον συνοδευόταν και από χρηματικό έπαθλο!

   Διαγραφή
 2. Πουλήθηκε, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, αντί ποσού 4,75 εκατομμυρίων δολαρίων, το 23 καρατίων χρυσό μετάλλιο Νόμπελ, που είχε «βγάλει στο σφυρί» ο κάτοχός του Τζέιμς Γουάτσον, ο οποίος είχε τιμηθεί για την ανακάλυψη της «έλικας της ζωής», του μορίου του DNA, το 1962. Η αξία του μεταλλίου είχε αρχικά κοστολογηθεί από τον οίκο στα 2,5 έως 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο πλειοδότης που απέκτησε το διάσημο Νόμπελ, παρέμεινε ανώνυμος και έκανε την προσφορά του τηλεφωνικά. Πηγή: kathimerini.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή