29 Νοεμβρίου 2014

Eκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό αν αποτύχει η Βουλή;

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Η αρμόδια επιτροπή που επεξεργάζεται τη συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με tovima.gr, αναμένεται να προτείνει στον Πρωθυπουργό και την "άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αν αποτύχει η Βουλή μετά τις τρεις ψηφοφορίες" καθώς και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.
Καλείται δηλαδή ο λαός να εκφράσει την άποψή του και να δώσει λύση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου, μόνο στην περίπτωση που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του, οι βουλευτές, αδυνατούν! 

Και απλώς αναρωτιέμαι:
Μήπως κάπως έτσι υποβαθμίζεται η λαϊκή βούληση; τη στιγμή που προτείνεται να παραμένει κάτι σαν ρεζέρβα, σαν εφεδρεία.
Μήπως έτσι καθίσταται πιο εμφανής η ανεπάρκεια και ανικανότητα των βουλευτών να εκτελέσουν ένα σημαντικό καθήκον τους και να δώσουν λύση στο πρόβλημα που ενδεχομένως για μικροκομματικούς λόγους οι ίδιοι δημιούργησαν;
Έχει ποτέ εφαρμοστεί κάτι ανάλογο σε κάποια άλλη πολιτισμένη χώρα και με τι αποτελέσματα;
Και τέλος, γιατί να μην καθιερωθεί 
εξαρχής η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό; Και μάλιστα θα μπορούσε να γίνεται συγχρόνως με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ανά πενταετία. Καμιά φορά οι καλές λύσεις είναι απλές...

Και οι σχετικές με εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας παράγραφοι από το άρθρο στο "tovima.gr"*, στη συνέχεια: 
"Αλλάζουν ριζικά οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι αρμοδιότητες ενισχύονται καθώς επαναφέρεται το καθεστώς του Συντάγματος του 1975. Εξαίρεση από τις ενισχυμένες αρμοδιότητές του αποτελεί η δυνατότητα που του παρείχε το Σύνταγμα να διαλύει τη Βουλή λόγω προφανούς δυσαρμονίας. Αντιθέτως του δίνεται πάλι η αρμοδιότητα κύρωσης των νόμων, σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, των διαγγελμάτων και των δημοψηφισμάτων. Επαναφέρονται οι αρμοδιότητες του 1975 με στόχο να αποκατασταθεί ο ρυθμιστικός του ρόλος".
"Μεγάλη αλλαγή είναι και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διατηρούνται οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και η εκλογή του Προέδρου με την αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών που προβλέπει και σήμερα το Σύνταγμα. Αν όμως δεν γίνει δυνατή η εκλογή Προέδρου δεν διαλύεται η Βουλή και δεν προκηρύσσονται εκλογές. Αντιθέτως σε αυτή την περίπτωση καθιερώνεται η προσφυγή σε εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου. Υποψήφιοι όμως μπορούν να είναι μόνο όσοι ήταν υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα στη Βουλή και στις τρεις ψηφοφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες επιλέγεται αυτή η διαδικασία για να μην υπάρξουν ενστάσεις ότι παραβιάζονται οι βασικές διατάξεις για το πολίτευμά μας της Προεδρευομένης Δημοκρατίας".

Takis Ant για το afirimeno.com 

* http://www.tovima.gr/society/article/?aid=654674

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου