14 Ιανουαρίου 2015

Τουρισμός: Θετικά και αρνητικά στοιχεία για το 2015

Στα θετικά και αρνητικά δεδομένα που θα επηρεάσουν την πορεία του ελληνικού τουρισμού κατά τη φετινή σεζόν αναφέρθηκε, χθες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Τουρισμού, με θέμα «Η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού». Ειδικότερα:

Αρνητικά στοιχεία:
  • Το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τον τουριστικό κόσμο της χώρας είναι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και η κρίση που θα δημιουργηθεί στην οικονομική και τουριστική ζωή του τόπου από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
  • Επίσης, αρνητικός παράγοντας είναι η αναμενόμενη πτώση του ταξιδιωτικού ρεύματος από τη Ρωσία κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του ρουβλίου. 
  • Μικρή επίπτωση αναμένεται να έχει για τον ελληνικό τουρισμό και η ισχυρή ανάκαμψη σε ποσοστό 80% των κρατήσεων στην Αίγυπτο. 

Θετικά στοιχεία:
  • Στα θετικά δεδομένα για τον τουρισμό μας περιλαμβάνεται η υποτίμηση του ευρώ που καθιστά φθηνότερη την Ελλάδα ως τόπο διακοπών για κατοίκους αρκετών χωρών εκτός Ευρωζώνης, οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων. 
  • Επίσης, θετικά λειτουργεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου καθώς επιτρέπει τη δρομολόγηση περισσότερων πτήσεων και τη δημιουργία φθηνότερων πακέτων για τον προορισμό. 
  • Παράλληλα, ένα νέο στοιχείο που θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση στους προορισμούς τη φετινή σεζόν είναι η έξαρση της τρομοκρατίας ειδικά μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι. Η Ελλάδα με την ασφάλεια που εκπέμπει ως προορισμός μπορεί να δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό τουριστών που θα αποφύγουν προορισμούς με αυξημένους κινδύνους. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 14.01.2015
http://www.kathimerini.gr/799326/article/oikonomia/epixeirhseis/grexit-kai-rwsia-oi-dyo-avevaiothtes-gia-ton-toyrismo-to-2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου