21 Ιανουαρίου 2015

FT: Καλύτερη λύση για τον Τσίπρα να μην πάρει αυτοδυναμία

«O αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας πίστευε ότι τα ανθρώπινα όντα κάνουν σωστές επιλογές όταν ένα μέρος της ψυχής, η λογική, υπερτερεί του άλλου μέρους, της άλογης επιθυμίας. Μετά τις εκλογές της Κυριακής η τύχη της σύγχρονης Ελλάδας μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από τη μονομαχία μεταξύ λογικής και παραλόγου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού κόμματος της αριστεράς, που αναμένεται να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης» επισημαίνουν οι Financial Times, σε ανταπόκριση από την Αθήνα που υπογράφει ο Τόνι Μπάρμπερ (Tony Barber). 

«Θα επικρατήσει η λογική;» διερωτάται ο κ. Μπάρμπερ, για να επισημάνει, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο kathimerini.gr, ότι: 

«Ένας "λογικός'' κ. Τσίπρας, θα ξαναρχίσει ταχέως τις συνομιλίες με τους πιστωτές της Ελλάδας για νέες μορφές βοήθειας. Θα εξασφαλίσει προληπτική γραμμή πιστώσεων και βοήθεια από την ΕΚΤ -περιλαμβανομένων των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων-, δίνοντας σε αντάλλαγμα αδιάρρηκτη δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τις "απαραίτητες'' σπασμωδικές κινήσεις που είχαν από το 2010 οι ελληνικές κυβερνήσεις». 
«Εάν όμως κυριαρχήσει ο μετεκλογικός παραλογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εκτυλιχθεί μια πιο ανησυχητική αλυσίδα γεγονότων. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σηκώσει τη σημαία της δημοκρατικής εντολής που έλαβε από τους Έλληνες ψηφοφόρους και να απαιτήσει θεμελιώδεις αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης των 245 δισ. ευρώ». 
«Κυριευμένος από οράματα για την ηγεσία μιας πανευρωπαϊκής επανάστασης εναντίον της "λιτότητας'', θα αρνηθεί να κυβερνήσει ως ένας αριστερός πρωθυπουργός που συνεχίζει τις ίδιες έξωθεν επιβαλλόμενες πολιτικές, όπως ο συντηρητικός προκάτοχός του. Οι κίνδυνοι που απορρέουν από μια τέτοια αντίσταση, περιλαμβάνουν τη μη πληρωμή δόσεων για το χρέος, ακόμη περισσότερες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και εντέλει ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, όπως εκείνοι που επιβλήθηκαν στην Κύπρο το 2013. Επιπλέον, το φάσμα της δημοσιονομικής αστάθειας, μπορεί να απλώσει τη σκιά του πάνω και από άλλες οικονομίες της ευρωζώνης». 
«Για μια νίκη της λογικής, πιθανόν να χρειαστεί να μην εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή των 300 εδρών. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα "αρμονικό'' κόμμα που τραγουδάει διαβάζοντας την ίδια παρτιτούρα, παρά μια παράφωνη συγκέντρωση από δογματικούς Μαρξιστές, αθεράπευτους λάτρες του Τσε Γκεβάρα, πρώην οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και άλλους πρώην. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σαρώσει στις εκλογές, αυτές οι φράξιες μπορεί διογκωθούν. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί πιέσεις από την άκρα αριστερά του κόμματος, την πλέον απειθάρχητη ομάδα». 
«Αντιθέτως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αλλά με λιγότερες από 150 έδρες, ο κ. Τσίπρας πιθανόν να πρέπει να στηριχθεί σε κάποιο από τα πολλά κόμματα της μετριοπαθούς κεντροαριστεράς για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ή να λάβει κοινοβουλευτική στήριξη σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας» συνεχίζει το δημοσίευμα και καταλήγει: 
«Οι συντηρητικοί αυτοί, πιστεύουν βαθιά στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και εκτιμούν τις προσπάθειες μεγαλύτερης διοικητικής και οικονομικής μεταρρύθμισης. Θα προσφέρουν στον κ. Τσίπρα την ιδανική δικαιολογία για να κρατήσει τους ακρο-αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση και να κλείσει μια συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας. 
Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα "υγιές'' προβάδισμα έναντι της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας -ένα προβάδισμα αρκετό για να του εξασφαλίσει τη νίκη, αλλά ανεπαρκές για απόλυτη πλειοψηφία. Ανάμεσα στη λογική και την επιθυμία, και ο Πλάτωνας ο ίδιος θα δυσκολευόταν πολύ να επιλέξει τον νικητή». 

Πηγή: www.kathimerini.gr (απόσπασμα άρθρου) 
Ολόκληρο το άρθρο στο: 
Σημείωση: Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου