20 Ιανουαρίου 2015

Από το Grexit στο grecovery και από εκεί στο «ατύχημα»;

Από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας έως τους ειδικούς και τις αγορές, όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι ούτε πιθανή, ούτε επιθυμητή. Και ενώ όλοι «ξορκίζουν» το Grexit, η συζήτηση γύρω από αυτό παραδόξως συντηρείται στο προσκήνιο. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Ισως να είναι η γοητεία που ασκούν τα σενάρια τρόμου και καταστροφής σε ελληνικά και ξένα Μέσα. Ίσως το ελληνικό «δράμα», η ιστορία της χώρας, που πέρασε μέσα σε ένα χρόνο από το «grecovery» στο «grelapse», συγκινεί περισσότερο όταν υπάρχει ο φόβος για τραγικό τέλος, αντί η βεβαιότητα της κάθαρσης, όπως αναφέρει η Νατάσα Στασινού στο άρθρο της Από το grecovery στο «ατύχημα» στη Ναυτεμπορική.

Φταίνε, όμως, σίγουρα και οι ατυχείς δηλώσεις αξιωματούχων (εντός και εκτός χώρας), που ενώ επισήμως είχαν ως στόχο να καθησυχάσουν, στην ουσία προκάλεσαν περισσότερο εκνευρισμό. Με κάτι τέτοιες δηλώσεις ήρθε ατυχώς να προστεθεί στο λεξιλόγιο της κρίσης ο όρος «greek accident», ο οποίος αναφέρεται σε έξοδο από... ατύχημα.

«Ατυχήματα» σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, που αφορούν το μέλλον μιας χώρας, δεν είναι δυνατόν, όμως, να επιτρέπονται. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εξαρτάται από πράξεις και παραλείψεις της ίδιας της χώρας και των πιστωτών που έχει απέναντί της και με τους οποίους καλείται να διαπραγματευτεί.

Κόντρα στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί, οι τελευταίες δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφείς και κατηγορηματικές. Η Ευρωζώνη και το Ταμείο δεν θέλουν το Grexit, ούτε θεωρούν πως έχουν βάση τα σενάριά του. Επιθυμούν να συνεργαστούν με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει - αρκεί βεβαίως να υπάρξει δέσμευση για τήρηση των υπεσχημένων. 

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι έκανε ένα βήμα παραπάνω, προειδοποιώντας ότι η έξοδος θα ήταν καταστροφική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για τη ζώνη του ευρώ. 

Εξάλλου μόλις χθες με δηλώσεις τους οι Μέρκελ, Μοσκοβισί και Γιούνκερ τόνισαν και πάλι:

Μέρκελ: Ισχύει η αρχή αλληλεγγύη αντί μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμένει στο ευρώ.

Σεβασμό των δεσμεύσεων και συνέχιση μεταρρυθμίσεων ζητεί ο Γιούνκερ τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας μας.

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επεσήμανε από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα οικονομίας, ο οποίος ωστόσο τόνισε την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών από όποια κυβέρνηση προκύψει στη χώρα μας.

Η παραπάνω δηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και τούτο γιατί στους κόλπους της κοινότητας υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Στο ένα βρίσκονται αυτοί που αναγνωρίζουν, όπως ο κ. Νοβότνι, πως η αποχώρηση του όποιου μέλους συνιστά συστημική απειλή και η διάλυση της νομισματικής ένωσης δεν συμφέρει κανέναν. Το άλλο εκπροσωπείται από εκείνους που θεωρούν ότι μία έξοδος αποτελεί «τοπικό» και επομένως απολύτως διαχείρισιμο πρόβλημα. Οι δεύτεροι δηλώνουν μάλιστα «προετοιμασμένοι» έναντι ενδεχόμενου «greek accident», θέλοντας να δείξουν ότι δεν το φοβούνται. 

Εμείς ας ξεκαθαρίσουμε, επιτέλους, ότι αυτό πολύ απλά δεν πρόκειται να συμβεί. 

Πηγή: Στοιχεία από naftemporiki.gr 
και κυρίως από το: http://www.naftemporiki.gr/story/903141/apo-to-grecovery-sto-atuxima 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου