23 Ιανουαρίου 2015

Στροφή προς το ρεαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ με την αποδοχή του QE

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι προφανές ότι με την αποδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ και των προϋποθέσεων που το συνοδεύουν, η στροφή προς το ρεαλισμό του κόμματος του κ. Τσίπρα μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένη.

"Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας" ανακοίνωσε χθες το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ*.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), 
 που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, όσον αφορά την Ελλάδα, συνοδεύεται από τις εξής προϋποθέσεις:
  • Να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εφαρμόζει.
  • Να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία ο έλεγχος της τρόικας. «Κατά τη διάρκεια των ελέγχων στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, η επιλεξιμότητα (των ομολόγων στο QE) θα παρατείνεται μόνο στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος του ελέγχου», αναφέρει η ΕΚΤ.
  • Να έχουν αποπληρωθεί τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο. 
Μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί η ΕΚΤ να συμπεριλάβει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Συνεπώς, η πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ) αποδεχόμενη τους όρους και προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Ντράγκι, φαίνεται να πραγματοποίησε οριστικά (;) την μεγάλη στροφή προς το ρεαλισμό, ή να έκανε ήδη τη μεγάλη "κωλοτούμπα", όπως κάποιοι άλλοι την ονομάζουν, φυσικά "προς όφελος της χώρας"! Το "τρίτο μνημόνιο", ή όπως αλλιώς το ονομάσουν, είναι σχεδόν έτοιμο και περιμένει την υπογραφή του κ. Τσίπρα...

Βέβαια η "αριστερή πλατφόρμα" καραδοκεί και το "ατύχημα" μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί... 

Takis Ant / afirimeno,com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου