24 Φεβρουαρίου 2015

Η πρόταση προς το Eurogroup

(upd) Ολόκληρο το κείμενο της ελληνικής πρότασης με τις μεταρρυθμίσεις που εστάλη σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ αποκαλύπτει "Το Βήμα".

Μ' ένα e-mail επτά σελίδων πρός την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει την οικονομική πολιτική και το πρώτο πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που δεσμεύεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής.

Επίσης το «Βήμα» αποκαλύπτει και τη νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση και θα πάει για έγκριση στα εθνικά Κοινοβούλια
.

Πηγή (και περισσότερα): http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=679864

Νωρίς το πρωί γράφαμε: 

Τα κύρια σημεία της πρότασης προς το Eurogroup


'Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η λίστα που στέλνει η κυβέρνηση το πρωί της Τρίτης στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup περιλαμβάνει: 

1. Ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα -μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία - Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό. 

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το "ναι" από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/804814/article/epikairothta/politikh/ta-kyria-shmeia-ths-protashs


Οι προγραμματικοί πυλώνες Θεσσαλονίκης


Σημειώνεται ότι οι 4 βασικοί πυλώνες του προγράμματος που είχε παρουσιαστεί από τον Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν: 1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 2.Άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. 3. Εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας. 4. Θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Αναλυτικότερα, ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικής μέσα μεταφοράς. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία: Μέτρα για την άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία. Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. "Νέα σεισάχθεια" για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων. Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού. Επαναφορά κατώτατου μισθού.

Ο τρίτος πυλώνας προβλέπει τα παρακάτω: Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Ο τέταρτος πυλώνας απαρτίζεται από τα εξής: Προώθηση της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους. Ενίσχυση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισαγωγή νέων θεσμικών εφαρμογών άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας. 


Πηγή: http://www.avgi.gr/article/5187671/to-programma-tou-suriza-thessaloniki-plus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου