9 Φεβρουαρίου 2015

SwissLeaks: Τα 86 ονόματα Ελλήνων που έλειπαν από τη Λίστα Λαγκάρντ

Δεκάδες λογαριασμούς με ελληνικό ενδιαφέρον, συνολικά 86, πέραν των 2.062 της λίστας Λαγκάρντ που εστάλησαν από τη Γαλλία στην Ελλάδα, εντόπισαν «Τα Νέα», στο πλαίσιο του SwissLeaks. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης -ανάμεσά τους η Guardian, η Suddeutsche Zeitung, το BBC και πολλά ακόμα. 

Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισ. δολάρια και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

Όσον αφορά τις 86 επιπλέον εγγραφές, σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα, αλλά οι διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στην HSBC είναι εκτός της χώρας. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν "Τα Νέα", ανάμεσα στα «νέα» πρόσωπα εμφανίζονται 41 που συνδέονται με καταθέσεις άνω του 1 εκατ. δολαρίων. 

Από την επεξεργασία των δεδομένων εντοπίστηκαν επιπλέον 949 συνδεόμενα πρόσωπα με τους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος. Τα πρόσωπα αυτά είτε έχουν δηλώσει ελληνική διεύθυνση είτε ο κάτοχος του λογαριασμού με τον οποίο συνδέονται έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες, ενώ οι ιδιότητές τους σε σχέση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς ποικίλλουν: εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι, πληρεξούσιοι δικηγόροι, διαχειριστές και Internet users.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα αρχεία που απέσπασε από την HSBC ο πρώην συνεργάτης της τράπεζας στον τομέα της Πληροφορικής Ερβέ Φαλσιανί. Η επιχείρηση που ονομάστηκε "SwissLeaks" προσφέρει ένα ταξίδι στην καρδιά της φοροδιαφυγής, φέρνοντας στο φως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για να κρυφτούν τα μη δηλωμένα χρήματα. 

Μεγάλα "ονόματα" στη λίστα

Μεταξύ των ονομάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από διαφορετικά διεθνή μέσα, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμαντ VI, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ, το μοντέλο Ελ Μακφέρσον, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, η ηθοποιός Τζόαν Κόλινς, ο οδηγός μοτοσικλέτας αγώνων Βαλεντίνο Ρόσι.

Η ελβετική εφημερίδα Le Temps δίνει έμφαση στις πολιτικής σημασίας προσωπικότητες όπως ο Ραμί Μαχλούφ, εξάδελφος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Αναφέρονται επίσης ο πρώην υπουργός της Αϊτής Φραντς Μερσερόν ή ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2011 για κατάχρηση δημοσίων πόρων για την ανάπτυξη της χώρας του. 

Λογαριασμοί ελληνικού ενδιαφέροντος:

Σαράντα ένας από τους Έλληνες, που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ που εστάλη στις ελληνικές Αρχές το 2010, είχαν καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:
  • Επιχειρηματίας ο οποίος φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική, με καταθέσεις σε δέκα τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίες υπερέβαιναν τα 60 εκατ. δολάρια την περίοδο 2006-2007.
  • Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και είχαν δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό, με περισσότερα από 36 εκατ. δολάρια στη HSBC Γενεύης.
  • Επιχειρηματίας στο χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο και δήλωνε διεύθυνση επίσης στο Μονακό, με περίπου 27,5 εκατ. δολάρια. 
  • Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος είχε έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, βρέθηκε με σχεδόν 10 εκατ. δολάρια. 
  • Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας έχουν γεννηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Τελ Αβίβ, με περίπου 10 εκατ. δολάρια. 
  • Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει βελγική υπηκοότητα και εμφανίζεται με περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια. 
  • Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια.
  • Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο με καταθέσεις 3,2 εκατ. δολαρίων. 

Πηγές: www.express.gr 09.02.2015
Ειδικότερα τα στοιχεία της παραπάνω ανάρτησης αντλήθηκαν από:
SwissLeaks: Τα 86 ονόματα Ελλήνων που έλειπαν από τη Λίστα Λαγκάρντ
Αρχική πηγή:
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5207388/ta-86-onomata-poy-eleipan-apo-th-lista/






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου