28 Μαρτίου 2015

Σε CCC υποβάθμισε η Fitch την Ελλάδα

Κατά τρεις βαθμίδες, σε CCC από Β προηγουμένως, υποβάθμισε χθες αργά το βράδυ την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch, κρίνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις επέβαλαν την έκτακτη αξιολόγηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδος διαμορφώνεται τώρα σε CCC, από B προηγουμένως, και η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση διαμορφώνεται σε C, από Β προηγουμένως.

Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά τις επιπτώσεις από την έλλειψη της πρόσβασης της Ελλάδας στην αγορά κεφαλαίων, τις αβέβαιες προοπτικές για την έγκαιρη εκταμίευση των κεφαλαίων από τους επίσημους φορείς, καθώς και τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό τομέα, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Παρ' ότι εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας χωρίς να καθυστερήσει την εξυπηρέτηση του χρέους της, όμως θεωρεί ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι αυτού του σεναρίου επέβαλαν την υποβάθμιση.

Η ζημιά που έχει γίνει στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των καταθετών είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει εκτροχιάσει την αρχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Θα χρειαστεί χρόνος για να διορθωθούν όσα συνέβησαν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ακόμη και αν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αναφέρει μεταξύ άλλων η Fitch.

Πηγή: www.naftemporiki.gr
Περισσότερα στο Σε CCC υποβάθμισε την Ελλάδα η Fitch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου