3 Μαρτίου 2015

EBRD: Θα χρηματοδοτεί επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)* θα ξεκινήσει να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση, αποδεχόμενη το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) ψήφισαν υπέρ της υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2020.

Οι επενδύσεις της Τράπεζας «έχουν στόχο να ενισχύσουν την πρόοδο στην μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψή της».

Η EBRD θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, ενδυναμώνοντας τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και εμβαθύνοντας την περιφερειακή ενοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, η EBRD θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, ειδικότερα των ΜμΕ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, πρόκειται για ένα βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και η EBRD θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στο ζήτημα αυτό.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία που έχουμε στον ιδιωτικό τομέα στην ελληνική οικονομία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της EBRD, Sir Suma Chakrabarti

Στο προσεχές διάστημα η EBRD θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εκπονήσει τη στρατηγική της για την Ελλάδα, ενώ σκοπεύει επίσης να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση της ERBD εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της EBRD να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία. Προτεραιότητα μας είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών».

*Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 προκειμένου να βοηθήσει αρχικά τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να μετατραπούν σε οικονομίες προσανατολισμένες στην αγορά και στην προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EBRD και μέχρι σήμερα ελληνικές εταιρείες και τράπεζες έχουν επενδύσει 2,3 δις ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την Τράπεζα. Η Ελλάδα αιτήθηκε να της χορηγηθεί καθεστώς δικαιούχου χώρας με επιστολή στις 25 Νοεμβρίου 2014. Η νέα κυβέρνηση επαναβεβαίωσε το αίτημα στις 2 Φεβρουαρίου 2015. Το σώμα της EBRD συγκροτούν 64 χώρες, η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Περισσότερα στο www.ebrd.com.

Φωτογραφία: Suma Chakrabarti, ο πρόεδρος της EBRD 
Πηγές: www.naftemporiki.gr και news.in.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου