16 Απριλίου 2015

Μετανάστες ή Πρόσφυγες που λιάζονται!

«Δεν υπάρχουν μετανάστες αλλά πρόσφυγες που λιάζονται» δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, για να προσθέσει πως «Δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα για 100 ανθρώπους». Και φυσικά όσοι είδαν τη σκηνή στην TV "χαμογέλασαν", όχι και τόσο με κατανόηση στην προς την κ. υπουργό, γιατί ξέρουν πως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Εν τω μεταξύ, μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας εξήγγειλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ροές μεταναστών ή προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Αιγαίου αρχικά και στη Αθήνα στη συνέχεια. Ορισμένα μάλιστα από τα μέτρα αυτά έχουν εξεταστεί και εξαγγελθεί και κατά το παρελθόν, για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια ως αναποτελεσματικά ή μη υλοποιήσιμα.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπό της, είναι να θέσει το θέμα στην προσεχή σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. τον Ιούνιο, ζητώντας αναλογική κατανομή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών. Παρόμοια όμως πρωτοβουλία είχε ληφθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να βρει συμπαραστάτες εντός της Ε.Ε.

Και ενώ είναι γενικά αποδεκτό ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οριστική λύση στο πλαίσιο της χώρας μας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης καλά κρατεί. Η μεν αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να δώσει την 
εικόνα μιας αριστερής κυβέρνησης που έχει κάνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι ενώ η δεξιά είχε πετύχει μια τάξη. Η δε κυβέρνηση να δώσει μια άλλη εικόνα, εκείνη της ανάλγητης δεξιάς που βασάνιζε τους μετανάστες στα στρατόπεδα μέχρι να έρθει η αριστερά να επιδείξει τον ουμανισμό της. Και το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει αλλά εξογκώνεται. Και δεν μπορεί να καλυφθεί κάτω από κάποιες "χαριτωμένες" δηλώσεις της κ. υπουργού. 

Είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο, ενωμένο για μια φορά, αφού ούτως ή άλλως η ζωή έδειξε ότι κομματικό όφελος κανείς, πλην των φασιστών, δεν μπορεί να αποκομίσει από αυτό. Και να στρέψουν από κοινού τις προσπάθειές τους στο μόνο πεδίο που μπορεί να δοθεί αληθινή διέξοδος. Στις Βρυξέλλες. 

Πηγές: Με κάποια στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.protagon.gr. 
Σημείωση: Διαβάστε πάνω στο θέμα και το ενδιαφέρον άρθρο του Ανδρέα Πετρουλάκη στο protagon.gr (ορισμένα στοιχεία του χρησιμοποιήσαμε στην παρούσα ανάρτηση) στο: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου