22 Απριλίου 2015

Όταν οι «Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» χρησιμοποιούνται ως πολιτικό «όπλο»

«Προχωρούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και σε κατάσταση πολιορκίας... με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συρρικνώνουν τη Δημοκρατία» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας όσο ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση, νομοθετεί με αυτές, βαπτίζοντάς τις «πράξεις πατριωτικής ευθύνης».
Πρόσφατο παράδειγμα η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στους φορείς που θίγονται. 

Ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ΝΔ για την επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ως πολιτικό «όπλο» τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, υπήρξαν η αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας που σταθερά εκτόξευε την κατηγορία ότι «η χώρα κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», μιλώντας για «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Δεν παραλείπει η ΝΔ να αναφέρει και κάποιες παλαιότερες χαρακτηριστικές φράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΠΝΠΕνδεικτικά:

«Δε θα γίνονται δεκτές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τις αρχές της καλής νομοθέτησης» (Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος της Βουλής 06.02.2015)

«Κάποτε είχαν τα βασιλικά διατάγματα. Σήμερα έχουν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου». (δήλωση Αλέξη Τσίπρα -11/06/13).

«Προχωρούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και σε κατάσταση πολιορκίας». (συνέντευξη τύπου Αλέξη Τσίπρα 19.11.2012).

«Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συρρικνώνουν τη Δημοκρατία». (Αλέξης Τσίπρας 5.12.2012)

«H κυβέρνηση με τη μέθοδο των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου επιδιώκει να υποκαταστήσει το Σύνταγμα και να παραγκωνίσει τη Βουλή». (Μανώλης Γλέζος σε συνεδρίαση της Βουλής 19.11.2013).

«Από τον Αύγουστο και μέχρι τώρα έχουμε 9 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Εάν έχουμε τέτοιο τρόπο διακυβέρνησης, παρακάμπτεται το κοινοβούλιο, ακυρώνεται κάθε ίχνος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας». (Δημήτρης Στρατούλης στον Real Fm 19.11.2012).

«Δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης αυτή η «ξεφτίλα» να νομοθετούν κυβερνήσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». (Δημήτρης Παπαδημούλης στο ΣΚΑΙ 10.04.2013).

«Η παραβίαση, η κατάργηση, η κατάλυση της Δημοκρατίας δεν συντελούνται μόνο με τανκς αλλά και με τις αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». (Ζωή Κωνσταντοπούλου στην "Εφημερίδα των Συντακτών" 13 .11. 2013).

«Χουντικής έμπνευσης οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου» (Νίκoς Βούτσης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 11.12. 2012). 

Πηγή: www.tovima.gr
Περισσότερα στο:
Ν.Δ: Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΠΝΠ 


Σχετική ανάρτηση:
Δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου. Θύελλα αντιδράσεων


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου