25 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: «Καταγράφω συχνά με το κινητό τις παρεμβάσεις μου»

Ηχογράφησε με το κινητό τις παρεμβάσεις και απαντήσεις του, στο Eurogroup της Ρίγας και όχι μόνο, παραδέχεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, με κείμενο στην ιστοσελίδα του (yanisvaroufakis.eu). Ήταν η κίνηση που όταν είδε το φως της δημοσιότητας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η αλήθεια για τη Ρίγα» ( The truth about Riga ), ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια για πρακτικούς λόγους και επαναλαμβάνει ότι κανείς δεν έχει τηρήσει την εμπιστευτικότητα των συναντήσεων αυτών περισσότερο από τον ίδιο.

Συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όπως είπα στον Άντριου Μαρ (σ.σ τον δημοσιογράφο το BBC στον οποίο παραχώρησε συνέντευξη), με εξαίρεση λεπτών, συχνά καταγράφω τις παρεμβάσεις και απαντήσεις στο κινητό μου τηλέφωνο, ειδικά όταν αυτοσχεδιάζω. Ο σκοπός είναι, φυσικά, να μπορώ να ανακαλώ τις ακριβείς μου φράσεις, και συνακόλουθα, να ενημερώνω τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο, τη Βουλή κτλ. για ό,τι ακριβώς είπα. Έπραξα το ίδιο στη σύσκεψη του Eurogroup της Ρίγας, και έπειτα, όταν επέστρεψα στην Αθήνα, χρησιμοποίησα την ηχογράφηση ώστε να εργαστώ για την ενημέρωση των συναδέλφων μου...». «Για τους επικριτές μου, αυτό που έχω να πω είναι το εξης: Δεν υπήρξαν διαρροές από εμένα κατά τη διάρκεια ή μετά από οποιαδήποτε από τις συναντήσεις μου. Πράγματι, κανείς δεν έχει τηρήσει την εμπιστευτικότητα των συναντήσεων αυτών περισσότερο από ό,τι εγώ - ακόμα και κατά τις ημέρες και εβδομάδες που προκλήθηκα από τις λάθος, προσωπικές επιθέσεις των ΜΜΕ σχετικά με αυτές τις συναντήσεις».

Σημειώνεται ότι πλήθος από δυσμενή σχόλια, για τον Έλληνα υπουργό των Οικονομικών, έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ημέρες τον διεθνή και ειδικότερα το γερμανικό τύπο, σχετικά με το περιστατικό.

Ενδεικτικά η Handelsblatt σε σχετικό της άρθρο χαρακτήριζε τος γεγονός της ηχογράφησης ως πρόκληση απέναντι στους δανειστές, τονίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές επιβαρύνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα. «Ο απαράδεκτος κύριος Βαρουφάκης» ήταν ο τίτλος άρθρου της, ενώ σημείωνε ότι «Όχι μόνο δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, αλλά απαγορεύεται». «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα ευνοούσε το κλίμα των διαπραγματεύσεων» ανέφερε.

Πηγές: www.kathimerini.gr, www.dw.de, http://yanisvaroufakis.eu
Περισσότερα στα:
Βαρουφάκης: «Καταγράφω συχνά με το κινητό τις παρεμβάσεις μου»
Σάλος για την υπόθεση Βαρουφάκη
Riga-Gate και Varoufexit
The truth about Riga

1 σχόλιο:

  1. Λες και κάνουν ότι μπορούν για να κλονιστεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα! Ποιος από τους συνομιλιτές του θα εμπιστευτεί πλέον τον κ. Βαρουφάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή