31 Μαΐου 2015

Έντονες αντιδράσεις για τον διορισμό Παναρίτη στο ΔΝΤ

Δυσφορία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, φέρεται να έχει προκαλέσει η επιλογή της Ελενας Παναρίτη για την θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην θέση του Θάνου Κατσάμπα. Tην έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν επίσης με ανακοινώσεις τους το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

«Η επιλογή της κας Παναρίτη, μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών (Γιάνη Βαρουφάκη) στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης φέρεται να εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιλογή της κ. Παναρίτη στη θέση αυτή. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με την επιλογή διαφώνησε με ένα βροντερό «όχι» και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ θετικοί ήταν οι Γ. Βαρουφάκης και Γ. Σταθάκης.

Δυο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Σοφία Σακοράφα εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους προς την συγκεκριμένη επιλογή, μέσω μηνυμάτων τους στο Twitter: «Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ. Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν» έγραψε ο ο κ. Παπαδημούλης. Να σημειωθεί ότι ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, έκανε retweet το σχετικό σχόλιο Δ. Παπαδημούλη. «Η Παναρίτη εκπρόσωπος (στο ΔΝΤ) της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια» ανέφερε στο δικό της μήνυμα στο Twitter η κ. Σακοράφα.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μάλιστα λέγεται ότι ζήτησε την ανάκληση του διορισμού της κυρίας Παναρίτη.

Tην έντονη αντίδρασή τους στην τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, το Ποτάμι αναφέρει: «H συμφωνία καθυστερεί αλλά τα στελέχη της διαπραγμάτευσης ήδη ανταμείβονται» και σημειώνει: «Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου».

Το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού», επισημαίνοντας ότι «αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα/ Καμμένου στη σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου. Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας».

Παρ' όλα αυτά, η συνεργάτις και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, η κ. Ελενα Παναρίτη θα είναι πλέον η εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

Πηγές: Τα στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.tovima.gr

2 σχόλια:

  1. Την ανάκληση του διορισμού Παναρίτη στο ΔΝΤ ζητούν με επιστολή τους 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, το προεδρείο της ΚΟ και την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή που υπογράφεται και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Φίλη και Θανάση Πετράκο και την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου αναφέρεται:
    "Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχουσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της. Πηγή: www.avgi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναρίτη: "Μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή της σήμερα η Έλενα Παναρίτη, αρνούμενη να αποδεχτεί την τοποθέτησή της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά τη θύελλα αντιδράσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή