28 Αυγούστου 2015

Οι πρώτες Δημοσκοπήσεις: Με μικρή διαφορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Μικρό προβάδισμα, στην πρόθεση ψήφου στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, από μια έως 3,5 μονάδες, στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, δίνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα: 

Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ: 

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα. 
Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:
25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ. 6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%.
ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%. Στο 14,5% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν. 


Δημοσκόπηση της Metron Analysis: 

Οριακή διαφορά (μόλις στο 1%) στην  πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει δυνάμεις. 
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,2% των ψήφων, και ακολουθούν οι Νέα Δημοκρατία με 21,2%, η Χρυσή Αυγή με 6,4%, Το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κέντρου με 3,8%, και η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%. Εκτός βουλής φαίνεται να μενουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 1,7%, ενώ στο 10,1% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων. 
Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 29%, η Νέα Δημοκρατία 27,8%, η Χρυσή Αυγή 8,3%, το Ποτάμι 6,7%, το ΚΚΕ 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,4%, η Ένωση Κέντρου 4,9%, η Λαϊκή Ενότητα 4,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%. 

Έρευνα της Marc για λογαριασμό του Άλφα: 

Μικρή η διαφορά (2,1%) του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και στην έρευνα της Marc, για λογαριασμό της τηλεόρασης του Άλφα. 
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3%, η Νέα Δημοκρατία 23,2% και ακολουθούν το Ποτάμι με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,8%, η Ένωση Κεντρώων με 3,8% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%. 

Έρευνα της MRB για την εφημερίδα "Αγορά":

Ισχνό προβάδισμα στο όριο του στατιστικού λάθους διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην έρευνα της MRB για την εφημερίδα "Αγορά". 
Ειδικότερα, η διαφορά βρίσκεται στο 1,8%, με το ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 24,6% έναντι 22,8% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,2%, το Ποτάμι με 5,6%, το ΚΚΕ με 4,7%, η Ένωση Κέντρου με 4,7%, η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό 4,2%, το ΠΑΣΟΚ με 3,9% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 2,3%. 

Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών»: 

Την μεγαλύτερη διαφορά στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου (3,5%) μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφει η Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Συγκεκριμένα στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου (πρόθεση ψήφου με αναγωγή) η επιλογή των ερωτηθέντων καταγράφεται ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου από την έρευνα της εταιρείας στις 2/7/2015): 
ΣΥΡΙΖΑ 23% (26%), Ν.Δ. 19,5% (15%), Χ.Α. 6,5% (5%), Ποτάμι 4% (4%), ΚΚΕ 5% (4%), ΠΑΣΟΚ 4,5% (2%), Λαϊκή Ενότητα 3,5%. ΔΞ/ΔΑ 25,5% (38%). 

Ενδιαφέρον όμως έχουν και κάποια ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα: 

Δημοτικότητα Πολιτικών Αρχηγών. Πιο δημοφιλής πολιτικός Αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με εξαιρετικά μικρή διαφορά, μόλις 0,5% (22,5%). Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%).

Σε συντριπτικό ποσοστό 66,5% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντα της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Έβλαψε την Ελλάδα το Δημοψήφισμα. Το 66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έβλαψε την χώρα η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και μόλις το 16,5% ότι αντίθετα, την ωφέλησε.
Αλλά και για τις πρόωρες εκλογές, σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό, 60,5%, πιστεύει ότι θα είναι βλαπτικές για την χώρα, ενώ 24% των ερωτηθέντων απαντούν το αντίθετο.

Λάθος ο τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση Τσίπρα. Ποσοστό 61,5% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένη την στρατηγική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

"Κάτω από τη βάση" οι επιδόσεις της κυβέρνησης: Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε μία κλίμακα από το μηδέν («Απαράδεκτη») έως το δέκα («Άριστη») την επίδοση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους βασικούς τομείς: οικονομία,μετανάστευση, εγκληματικότητα, παιδεία, εξωτερική πολιτική και άμυνα, δημόσια διοίκηση και Υγεία, ο μέσος όρος σε όλους τους τομείς ήταν κάτω από το «4».

Τέλος, απαισιόδοξο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον (33,5%) ή σίγουρα (32%) θα χειροτερεύσει. 


Όλη η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΕΔΩ

Πηγές: 
Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ: από www.skai.gr 
Δημοσκόπηση Metron Analysis και Έρευνες Marc - MRB: από www.capital.gr 
Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών»: από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου