10 Σεπτεμβρίου 2015

"Αποδομούν" τον Αλέξη Τσίπρα οι επιστήμονες στα μεταλλεία Κασσάνδρας

Με αναλυτική επιστολή του το σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας, που αποτελείται από 180 άτομα, αποδομεί λέξη-προς-λέξη όσα ανέφερε για το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Β.Α. Χαλκιδική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο capital.gr:
 
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "Το θέμα είναι δύσκολο. Διχάζει την τοπική κοινωνία. Η Κυβέρνηση πήρε απόφαση αναστολής στο 40% διότι η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια, είχε την συμβατική υποχρέωση να κάνει επιτόπου δοκιμή για να αποδείξει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και δεν το έκανε”.

Ωστόσο, το επιστημονικό προσωπικό αναφέρει ότι είναι αδύνατο να συνειδητοποιήσει τι εννοεί ο κύριος Τσίπρας λέγοντας ότι η κυβέρνηση του πήρε απόφαση αναστολής για το 40% των δραστηριοτήτων της εταιρείας. 
"Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι το έργο είναι ένα και ενιαίο και οι δραστηριότητες μεταξύ τους είναι αλληλένδετες. Σύμφωνα με τη ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/26-7-2011 "…πρόκειται για μια ενιαία και αδιαίρετη επένδυση, με επεμβάσεις ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων αλλά και επεμβάσεις εκτεταμένης αποκατάστασης” σημειώνει.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγούν οι επιστήμονες στα μεταλλεία Κασσάνδρας, ότι "ίσως όντως η κυβέρνηση να μην γνώριζε τις τεχνικές πλευρές που κάνουν το έργο μας ενιαίο και να νόμιζε ότι μια "μερική" αναστολή θα κράταγε ενόψει προεκλογικής περιόδου όλες τις πλευρές εν μέρει ευχαριστημένες.
Τότε μιλάμε για εγκληματική αμέλεια. Αν γνώριζε από την άλλη τα παραπάνω τότε μιλάμε για έγκλημα εκ προμελέτης.
Και εξηγούμαστε. Καμία δραστηριότητα, ακόμα και η αποκατάσταση των παλιών επιβαρυμένων περιοχών δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την άδεια λειτουργίας των χώρων απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, την οποία άδεια, η κυβέρνηση με την απόφαση της ανέστειλε.

Για την υποχρέωση της εταιρείας για πραγματοποίηση επιτόπιων-δηλαδή στο χώρο της εγκατάστασης- δοκιμών, αναφέρουν ότι "πράγματι η εταιρεία είχε την υποχρέωση όχι να κάνει απλά επί τόπου δοκιμή, αλλά να καταθέσει πλήρη τεχνική μελέτη για τις Μεταλλουργικές – Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μαντέμ Λάκκου εντός 3 ετών από την ημερομηνία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου”.
Και προσθέτουν ότι η εταιρεία πραγματοποίησε την υποχρέωσή της εμπρόθεσμα στις 22 Δεκεμβρίου 2014. "Από εκεί και πέρα ήταν το ΥΠΑΠΕΝ αυτό που δεν ακολούθησε την συμβατική του υποχρέωση να απαντήσει στην άνω τεχνική μελέτη εντός τριμήνου.
Το γεγονός αυτό οδήγησε την εταιρεία να προσφύγει στο ΣτΕ την 20 Απριλίου 2015, το οποίο εκδίκασε την υπόθεση στις 3 Ιουνίου 2015 και με την 3191/2015 απόφαση του ΣτΕ δικαίωσε την εταιρεία...

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη ΔΕΘ ότι "Δίνουμε σημασία στην ανάπτυξη. Αλλά στην ανάπτυξη με κανόνες. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Στο εργασιακό δίκαιο”.

Και το επιστημονικό προσωπικό απαντά ότι:
"Εμείς οι επιστήμονες των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνουμε ακόμα πιο μεγάλη σημασία στα παραπάνω, γιατί ζούμε και εργαζόμαστε στην εν λόγω περιοχή και είμαστε εμείς πρώτοι οι εγγυητές τους κάτι που το δείχνουμε καθημερινά με το έργο μας”.
"Η επένδυση αποδίδει 42 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές" 


"Θέλουμε τους επιχειρηματίες, αλλά όχι για να πλιατσικολογούν, αλλά για να σέβονται το περιβάλλον, τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό” σημείωσε ακόμη ο τέως πρωθυπουργός.

"Το ίδιο επιθυμούμε και εμείς και το διασφαλίζουμε στην πράξη με την παρουσία μας, αλλά τα παραπάνω πέρα από τους επιχειρηματίες τα απαιτούμε και από τις πολιτικές δυνάμεις και τις ηγεσίες τους. Αν κύριε Τσίπρα οι σύμβουλοι σας θεωρούν πλιάτσικο μια επένδυση με 2000 εργαζόμενους η οποία αποδίδει 42 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές σε κοινωνικά ταμεία και ξοδεύει περίπου 25-30 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία ανά έτος και θα προσφέρει εργασία για 35-40 χρόνια τότε συγχωρέστε μας, αλλά μάλλον δεν έχουν ιδέα από οικονομικά και από επενδύσεις.

"Σεβόμαστε απόλυτα τους 2.000 εργαζόμενους αλλά σεβόμαστε και τους κάτοικους της Χαλκιδικής που θέλουν φυσικό περιβάλλον αλώβητο και υγιές. Αυτό το θέμα αφορά όλους τους Έλληνες” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Και οι επιστήμονες των μεταλλείων απαντούν: "Στην πορεία σας αυτούς τους μήνες κύριε Τσίπρα κάθε άλλο παρά σεβασμό δείξατε στους εργαζόμενους, αρνούμενος και προσωπικά να τους συναντήσετε, ενώ όλους τους 7 μήνες που πέρασαν η κυβέρνηση σας τους υποβάθμιζε και με επίσημες μάλιστα ανακοινώσεις και δελτία τύπου του ΥΠΑΠΕΝ, κατονομάζοντας τους πότε πιόνια, πότε υποκινούμενους και πότε στρατό της εταιρείας. Δεν πιστεύετε ότι οφείλετε μια συγγνώμη προς τους εργαζόμενους για τους παραπάνω χαρακτηρισμούς;
Ο διαχωρισμός που κάνετε στην τοπική κοινωνία σε κατοίκους και εργαζόμενους, ίσως βοηθάει στην λογική του διαίρει και βασίλευε, δεν μπορεί όμως να ακυρώσει την πραγματικότητα, η οποία είναι πως οι εργαζόμενοι είναι και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Επιπλέον δείχνει το λιγότερο έλλειψη σεβασμού προς τους κατοίκους η βίαιη παύση με υπαιτιότητα του ΥΠΑΠΕΝ όλων των έργων αποκατάστασης της περιοχής, από τις παλιές και χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό εκμεταλλεύσεις...
Η παύση της λειτουργίας μιας επένδυσης η οποία πρόσφερε στα κρατικά ταμεία 42 εκ. € σε ετήσια βάση σίγουρα αφορά όλους τους Έλληνες”.

"Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν οι βλάβες στο περιβάλλον είναι ανεπίστρεπτες. Γι’ αυτό ο Πάνος Σκουρλέτης πήρε απόφαση να ζητήσει την εταιρεία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Πήρε απόφαση να αναστείλει μελέτες στο 40%. Η εταιρεία αποφάσισε εκβιαστικά να αναστείλει τις εργασίες στο 100%. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν” ανέφερε ο κ Τσίπρας

Οι επιστήμονες όμως, σημειώνουν ότι:
"Κύριε Τσίπρα, σαφέστατα και δεν είστε ειδικός και αυτό είναι προφανές. Οι ειδικοί όμως για το αν οι βλάβες στο περιβάλλον είναι αντιστρεπτές, έκριναν μέσω των γνωμοδοτήσεων 5 υπουργείων... για το αν οι όποιες βλάβες στο περιβάλλον είναι αντιστρεπτές, με αποτέλεσμα την έκδοση της ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/26-7-2011 "… Επιπλέον το συμβούλιο της επικρατείας με τις αποφάσεις του 549/2015, 551/2015 επιβεβαίωσε την ορθότητα της εν λόγω ΚΥΑ.
Αυτός ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές του υποχρεώσεις, σύμφωνα με 3191/2015 απόφαση του ΣτΕ, ήταν το ΥΠΑΠΕΝ υπό υπουργίας Π. Λαφαζάνη...
Η απόφαση Σκουρλέτη η οποία στηρίχθηκε στο αιτιολογικό Λαφαζάνη σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίσταται επίσης παράνομη και επιπλέον όπως αναφέρεται στην 3191/2015 απόφαση του ΣτΕ "…η αιτιολογία της προσβαλλόμενης είναι παράνομη, καθόσον παραθέτει κατά τρόπο ενδεικτικό και όχι εξαντλητικό τις ελλείψεις και διορθώσεις που διαπιστώνει, ώστε να είναι αδύνατη η συμμόρφωση και οριστική επανυποβολή της μελέτης...
Η αναστολή των εργασιών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. δεν προκύπτει με πρωτοβουλία της εταιρείας, αλλά από την 12237/20.08.2015 επιστολή του Σώματος Επιθεωρητών Βόρειου Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει παύση εργασιών στα υποέργα "Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών", Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας" και "Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας", διοικητική πράξη η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/19.08.2015 απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ.
Εμείς στηριζόμενοι στις επιστημονικές μας γνώσεις δεν ξεγελιόμαστε από κανέναν, ούτε εταιρεία ούτε πολιτεία και για αυτό δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει.

"Συμπάσχουμε με τους εργαζόμενους, αλλά δεν μπορούν να τους βάζουν ασπίδα στα σχέδια τους, να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον, στην οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 


Το σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού, αφού αναφέρεται στα πολλαπλά οφέλη τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία, σημειώνει μεταξύ άλλων: 
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας των οποίων έχουμε την τιμή να είμαστε υποσύνολο και εμείς, ήταν είναι και θα είναι ασπίδα της οποιαδήποτε επένδυσης η οποία μπορεί να δώσει δουλειά σε 2000 συνανθρώπους μας άμεσα, σε 3.000 έμμεσα, είναι νόμιμη, προσφέρει στα κρατικά ταμεία μαζί με τους μόνιμους εργολάβους 42 εκ. € ετησίως, διαρκεί 35 χρόνια και απαλλάσσει την περιοχή μας από μεταλλευτικά κατάλοιπα δεκαετιών προσφέροντας στην τοπική κοινωνία πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων αποκατεστημένων περιοχών”.

"Απέναντι στα συμφέροντα δεν θα λυγίσουμε. Δεν θα λυγίσουμε όταν πρόκειται για το δημόσιο καλό” είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

"Ομοίως και εμείς. Είμαστε απέναντι στα συμφέροντα τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν μια κοινωνία που αγωνία για να ζήσει έντιμα και δεν θα λυγίσουμε απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να μας στερήσει την νόμιμη και έντιμη εργασία μας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς αγωνιζόμαστε για το δημόσιο καλό και με την σφραγίδα του ΣτΕ, το οποίο επαναλαμβάνουμε με την απόφαση 1492/2013 έδωσε αμετάκλητους χαρακτηρισμούς για την επένδυση όπως: "ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την εθνική οικονομία… αντιμετωπίζει κατά τρόπο ολοκληρωμένο την ορθολογική διαχείριση και προστασία των περιβαλλοντικών μέσων…", ενώ: προσφέρει "πολλαπλά οφέλη τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία… περιφερειακή ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας…" ανταπαντούν οι επιστήμονες.

"Δεν είμαστε δογματικοί. Ζητήσαμε από την εταιρεία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Προχωρήστε στις συμβατικές σας υποχρεώσεις, αποδείξετε ότι η μέθοδος εξόρυξης δεν προκαλεί μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον και η αναστολή θα παρθεί πίσω . Πρέπει να είμαστε καθαροί. Θέλουμε επενδυτές που θα σέβονται τον τόπο, όπου έρχονται να επενδύσουν” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δήλωση στην οποία οι επιστήμονες απαντούν ότι: "από τη στιγμή που όλα τα παραπάνω έχουν ήδη ικανοποιηθεί βάση της ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/26-7-2011 και των 1492/2013, 549/2015, 551/2015, 1170/2013, 839/2014, 3115/2015, 3116/2015, 3191/2015 αποφάσεων του ΣτΕ, απαιτούμε να αρθεί άμεσα με νέα υπουργική απόφαση η ανάκληση των αδειών. Ίσως είναι η μόνη πράξη που θα αποδείξει ότι δεν είστε δογματικοί”. 


Πηγή: www.capital.gr (αποσπάσματα από σχετικό δημοσίευμα στις 10.09.2015) 
Ολόκληρο στο: 
"Αδειάζουν" τον Αλέξη Τσίπρα οι επιστήμονες στα μεταλλεία Κασσάνδρας


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου