19 Σεπτεμβρίου 2015

Καμία αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα

από τη Deutsche Welle

Έξι εβδομάδες μετά την συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες έχει μειωθεί αισθητά. Το μόνο που απασχολεί τώρα την ΕΕ είναι η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.


Ένα ολόκληρο εξάμηνο η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο όλων των συνεδριάσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Αντίθετα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε άτυπη συνάντηση το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα. Μόνο κάποια στελέχη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την στασιμότητα που επικρατεί αυτό το διάστημα στη χώρα. Κάποιοι άλλοι ωστόσο, που παρακολουθούν πιο στενά τις εξελίξεις επισήμαναν ότι η κυβέρνηση Θάνου ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία στα όρια που έχει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε γενικές γραμμές επικρατεί αισιοδοξία για την ημέρα μετά τις εκλογές. Η ΕΕ περιμένει ότι η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα τηρήσει την συμφωνία για μεταρρυθμίσεις που επετεύχθη.

Υπενθυμίζεται ότι και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες είχε τονίσει ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο κ. Μοσκοβισί θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Πιο πιθανό θεωρείται ο επικεφαλής του Σύριζα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ ως πρωθυπουργός παρά ως αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης. Ίσως από εκείνη τη θέση να αλλάξει πολιτική προκειμένου να εμποδίσει το έργο ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα αποτελείται από συντηρητικά και κεντροαριστερά κόμματα.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος, αλλά και εμπιστοσύνη». Στο μεταξύ όμως στις Βρυξέλλες έχει αλλάξει το κλίμα. Πλέον το ελληνικό ζήτημα είναι μια κρίση του χθες. Η προσοχή όλων στρέφεται τώρα στο δράμα των προσφύγων.

Πηγή: Deutsche Welle 18.09.2015 (απόσπασμα άρθρου)
Ολόκληρο στο: http://dw.com/p/1GYwi






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου