25 Σεπτεμβρίου 2015

Κατρούγκαλος: Η λεπίδα στις συντάξεις έρχεται!

Κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, που μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν το 11%, παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Καθημερινή. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των ισοδυνάμων
που προτίθεται να προτείνει στους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να μην προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των «σκληρών» όρων του 3ου μνημονίου για το ασφαλιστικό (όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και υλοποίηση του νόμου 3863/2010). 

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, κοντά στις 2.000 ευρώ, από 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν σήμερα διπλές συντάξεις.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος επανήλθε χθες, με νέες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, στο θέμα των πιθανών μειώσεων, παρέχοντας διασφάλιση μόνο για τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις. Οριοθέτησε μάλιστα ως μικρές τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και ως μεσαίες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν βέβαια ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ την επόμενη διετία –με τον περιορισμό για φέτος να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ– οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ ανοικτό για διαπραγμάτευση μένει το εάν τελικά οι περικοπές θα αφορούν και τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές. Βάσει υπολογισμών, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, εάν οι περικοπές εφαρμοστούν στο σύνολο των συνταξιούχων, οριζόντια, τότε θα αγγίζουν το 6,2%, ενώ εάν περιοριστούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα φθάνουν στο 11%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας, τα οποία επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ δεν υπερβαίνουν τις 360.000, δηλαδή καλύπτουν το 13,5% του συνόλου. Εάν σε αυτούς προστεθούν και αυτοί που έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ (περίπου 552.000), συνολικά οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ υπερβαίνουν τις 910.000, δηλαδή καλύπτουν το 34,3% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αυτοί καλύπτουν περίπου το 60% της συνολικής μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Από τους συνολικά 2,655 εκατ. συνταξιούχους, εισόδημα από συντάξεις έως 1.000 ευρώ έχει η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι 1,750 εκατ. Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, και χθες, υποστήριξε ότι «αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις», διατηρώντας βέβαια και τις απαιτούμενες επιφυλάξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, την εισπραξιμότητα του συστήματος αλλά και τη συνολική πορεία της οικονομίας, θα διαμορφωθούν και οι τελικές αποφάσεις. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 25.09.2015
Το δημοσίευμα της Καθημερινής στο: Μείωση 11% στις συντάξεις 


Σχετική ανάρτηση:
Κατρούγκαλος: "Αν χρειαστεί ψαλίδισμα θα πέσει στις μεγάλες συντάξεις"

3 σχόλια:

 1. Κατρούγκαλος: «Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως κάνανε οι άλλοι εμείς δεν θα κάνουμε... Θέλουμε τα ισοδύναμα να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος»... «Ό,τι δεν έγινε σε 40 χρόνια θέλουν να τα κάνουμε εμείς σε μια μέρα» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο. Πηγή: www.skai.gr. Δηλαδή τι είπε ο κ. Κατρούγκαλος; Ουσιαστικά τίποτα, ούτε διέψευσε το δημοσίευμα της Καθημερινής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς το μεσημέρι το υπουργείο διέψευσε το δημοσίευμα της Καθημερινής. «Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», ανακοίνωσε το υπουργείο και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν» πηγή:tovima.gr Φυσικά και ήταν αναμενόμενη η διάψευση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ένα νέο σενάριο σήμερα για τις περικοπές στις συντάξεις, στο Έθνος: Αναμένονται παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, που εκτιμάται πως μπορεί να φτάσουν στο 6%, ποσοστό που αναμένεται να κλιμακώνεται γύρω στο 10% για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Αν με τις περικοπές στις υψηλές συντάξεις δεν εξασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε οι μειώσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε ποσά 1.000 - 1.500 ευρώ, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για «ψαλίδι» κοντά στο 3%.
  Πηγή: ethnos.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή