29 Σεπτεμβρίου 2015

Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Ελπίδα για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

"Ένα παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε, το οποίο αναβίωσε την ελπίδα μας ότι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει στην οριστική διευθέτηση του Κυπριακού" ανέφερε στην ομιλία του, στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, 
υπογραμμίζοντας το γεγονός "της μη ανανέωσης των δραστηριοτήτων που παραβίασαν την άσκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη, και την αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας". Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι για να επιλυθούν οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν "χρειάζεται η αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας, που πρέπει να μετατρέψει τις λεκτικές διαβεβαιώσεις για επιθυμία λύσης, σε πράξεις".

Το σχετικό δημοσίευμα από τον "Φιλελεύθερο" στη συνέχεια:

Το πλαίσιο λύσης για Κυπριακό θέτει ο ΠτΔ στο βήμα του ΟΗΕ 

Νέα Υόρκη: Τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προσφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η ομιλία του προέδρου Αναστασιάδη έχεις ως επίκεντρο τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την επιθυμία του για επίλυση του προβλήματος. 
Θέτει ωστόσο και κόκκινες γραμμές: τις εγγυήσεις, τη μη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και τις τέσσερις ελευθερίες. 

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, πως παρά την πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν το απαράδεκτο στάτους κβο και τη βίαιη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, τα ψηφίσματα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί. 

Ο κ. Αναστασιάδης, υπογραμμίζει το γεγονός ότι «μετά τη μη ανανέωση των δραστηριοτήτων που παραβίασαν την άσκηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη, και την αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας», όπως αναφέρει, «το οποίο αναβίωσε την ελπίδα μας ότι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει στην οριστική διευθέτηση του Κυπριακού». 

«Εγώ όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ Μουσταφά Ακιντζί», προσθέτει, «μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτικό θάρρος και σθένος να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας. Μια λύση που θα οδηγήσει στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια». 

«Ένα κράτος», τονίζει, «που είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί». 

«Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από αυτό τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο ΠτΔ, «είναι η επίτευξη λύσης που»: 
•Δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους. 
•Θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. 
•Θα σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, είτε Ελλήνων είτε Τούρκων. 
•Θα επανενώνει την πατρίδα μας, τον λαό της, την οικονομία και τους θεσμούς. 
•Θα δημιουργήσει μια πατρίδα ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερούσας συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτών της, προς όφελος της νέας γενιάς. 
•Θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας όλα τα πολιτικά εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. 
•Θα μεταμορφώσει την Κύπρο σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων. 
•Θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα υπόδειγμα όσον αφορά αξιοπιστία, σταθερότητα και ασφάλεια, σε μια πολύ ταραχώδη και ασταθή περιοχή, που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες συγκρούσεις και αστάθεια. 

Παρά την πρόοδο, λέει ο κ. Αναστασιάδης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν και γι’ αυτό χρειάζεται η αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας, που πρέπει να μετατρέψει τις λεκτικές διαβεβαιώσεις για επιθυμία λύσης, σε πράξεις. 

Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο ΠτΔ αναφέρει πως «οι ανακάλυψη κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει συνέργειες και ένα πλέγμα συμμαχιών για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής που παράγουν υδρογονάνθρακες και αυτών που τους καταναλώνουν, προς όφελος της κοινωνικο-οικονομικής τους ανάπτυξης και την ευημερία των λαών μας». 

Πηγή: www.philenews.com 29.09.2015   
See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/279020/to-plaisio-lysis-gia-kypriako-thetei-o-ptd-sto-vima-tou-oie-pdf#sthash.Ee2l6Rlf.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου