21 Νοεμβρίου 2015

Μάλι: Δεκάδες οι νεκροί από την επίθεση των τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 27 νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός από την επίθεση των τζιχαντιστών που αψήφησαν την ασφάλεια του πολυτελούς ξενοδοχείου Radisson Blu, στο Μπαμακό την πρωτεύουσα του Μάλι και εισέβαλαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) της Παρασκευής, γαζώνοντας με σφαίρες την πρόσοψη και φωνάζοντας «Αλαχού Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά). Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η Al-Mourabitoun, μια ισλαμική οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Άνδρες επίλεκτων μονάδων των ΗΠΑ και της Γαλλίας μαζί με ε
ιδικές δυνάμεις του Μάλι, πραγματοποίησαν επιδρομή και κατάφεραν, το απόγευμα της Παρασκευής, να απελευθερώσουν τους 170 ομήρους, κυρίως ξένους υπηκόους, που κρατούσαν ένοπλοι φανατικοί ισλαμιστές στην πρωτεύουσα της πρώην γαλλικής αποικίας. 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση στο Μάλι. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο τρομοκρατική επίθεση σε εστιατόριο στο Μάλι είχε στόχο πολίτες Δυτικών χωρών που βρίσκονταν εκεί, με αποτέλεσμα πέντε Ευρωπαίοι τουρίστες να χάσουν τις ζωές τους. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει και τότε η Al-Mourabitoun, η οποία στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι στόχος ήταν να εκδικηθεί «την αχρεία Δύση για τον προφήτη μας που τον προσέβαλε και τον χλεύασε», κάτι που παραπέμπει στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie HebdoΕπίσης τον περασμένο Αύγουστο στο Μάλι είχε λάβει χώρα άλλη μια κατάσταση ομηρείας στο ξενοδοχείο Byblos της πόλης Σεβαρέ, στο κεντρικό Μάλι, όπου έχουν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι εκ των οποίων οι τρεις στρατιωτικοί. 

Το Μάλι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου καθώς τα 2/3 περίπου της συνολικής του έκτασης καταλαμβάνονται από την έρημο Σαχάρα, ενώ οι πυκνοκατοικημένες περιοχές του και οι οικονομικές του δραστηριότητες εντοπίζονται στις παραποτάμιες περιοχές που αρδεύονται από τον ποταμό Νίγηρα. Στη φωτογραφία αριστερά ένα κορίτσι της φυλής Μποζό, στο Μπαμακό.

Η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας από το 2012 όταν εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα. Το γεγονός αυτό άνοιξε το δρόμο στους ισλαμιστές αντάρτες που επέβαλαν την παρουσία τους στο βορά. 

Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 28 Ιουλίου 2013, με το δεύτερο γύρο να διεξάγεται στις 11 Αυγούστου. Νικητής στο δεύτερο γύρο αναδείχθηκε ο Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος στις 4 Σεπτεμβρίου 2013. 

Από τον Ιούλιο του 2013, περίοδο κατά την οποία άρχισε η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 50 ειρηνοποιοί και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. «Όταν είμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς επιθέσεις, είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθούμε σε βασικές εργασίες όπως η διευκόλυνση των πολιτικών διαδικασιών, η προστασία των αμάχων, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο έλεγχος και η ενίσχυση θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του Οργανισμού. 

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.grwww.cnn.grwww.tovima.gr και el.wikipedia.org

1 σχόλιο:

  1. "Καμία περιοχή στον κόσμο δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο" ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Μαλί, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον των δραστών της επίθεσης. «Οι αξίες μας δεν είναι οι αξίες τους, η "αξία της ζωής" τους είναι άγνωστη, για αυτό ακριβώς πρέπει να προσέχουμε» τόνισε ο πρόεδρος του Μαλί. «Να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση», «να προσέχετε» υπογράμμισε.
    Πηγή: skai.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή