26 Νοεμβρίου 2015

Θεωρίες συνωμοσίας, νέο κύμα

Αμέσως μετά από κάθε συνταρακτικό γεγονός, ακολουθεί και η αντίστοιχη θεωρία (ή και θεωρίες) συνωμοσίας. Έτσι και το τελευταίο διάστημα, από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι μέχρι και την πρόσφατη κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους από τους Τούρκους, πλήθος από θεωρίες συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, ελληνικό και ξένο.
 
Ενδεικτικό είναι ένα ρεπορτάζ σήμερα στην Καθημερινή. Κάποια αποσπάσματα από αυτό στη συνέχεια:

Οπως πάντα, οι Ελληνες συνωμοσιολόγοι αγαπούν να σερβίρουν τις θεωρίες τους με ολίγη από αγιοσύνη: το συνωμοσιολογικό Ιντερνετ αυτές τις μέρες προσκυνά την παλιά προφητεία κάποιου «Τραχωνίου της Κύπρου», που είπε πως «οι Ρώσοι θα επέμβουν ημέρα Τρίτη», και υμνεί τον γέροντα Παΐσιο, που προέβλεψε πως «θα γίνει πόλεμος Ρωσίας και Τουρκίας» και στο τέλος «εμάς θα μας δώσουν την Πόλη»!

Παράλληλα, η γνωστή και αγαπημένη θεωρία επαναπροσαρμόζεται, κι έτσι διαβάζουμε πως «στο Παρίσι είχε προειδοποιηθεί η εβραϊκή κοινότητα για το τρομοκρατικό χτύπημα». Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί τρόπος ακόμη να συνδεθεί η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ με τους τρομοκράτες του ISIS και οι αεροψεκασμοί με το ρωσικό αεροσκάφος που κατερρίφθη.

Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τους ξένους συνωμοσιολόγους να φτιάχνουν το δικό τους ποτ πουρί θεωριών.

Πάρτε για παράδειγμα το ρωσικό αεροπλάνο που κατέρριψαν οι Τούρκοι. Στο Ιντερνετ θα διαπιστώσετε πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η Ουάσιγκτον απαίτησε να πέσει το αεροπλάνο, για να τιμωρήσουν τους Ρώσους που βομβάρδισαν τους ισλαμιστές της Συρίας, οι οποίοι σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, είναι όργανα (ποιων άλλων;) των Αμερικάνων. 

Οταν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας, βλέπετε, ό,τι δεν αποδεικνύεται, ισχύει. Κι έτσι, στο youtube θα βρείτε άπειρα βίντεο που διηγούνται πώς το γαλλικό κράτος οργάνωσε την επίθεση στους δύστυχους πολίτες του... Επίσης στον κόσμο των συνωμοσιολόγων όλα είναι «πολύ περίεργα», εκτός απ’ τις δικές τους αλλόκοτες θεωρίες...

Τώρα, για λεπτομέρειες μην ψάχνετε. Τον σχετικό κανόνα, άλλωστε, τον είχε διατυπώσει ο Μαρκ Τουέιν, τότε που ακόμα δεν υπήρχε Ιντερνετ: «Ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία». Προφανώς, από τότε υπήρχαν θεωρίες συνωμοσίας...

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Θεωρίες συνωμοσίας: Κατασκευάζοντας τον εχθρό...
Οι μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας του κόσμου
Συνωμοσιολογία στο Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου