17 Νοεμβρίου 2015

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος στοχοθέτησε τη Γαλλία;

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος στοχοθέτησε τη Γαλλία; και κυρίως το θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι; Μια άποψη, από τις πολλές που διατυπώνονται, στη συνέχεια:

Γιατί τη Γαλλία; 

Oι επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 129 άνθρωποι, ήταν ένα πλήγμα εναντίον των αξιών που υπερασπίζεται η Γαλλία και όχι της δράσης της, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Laurent Fabius στο περιθώριο της Συνόδου των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20) που διεξάγεται στην Τουρκία.

"Εκείνοι (το Ισλαμικό Κράτος) δεν πλήττουν εμάς για όσα κάνουμε, αλλά για αυτό που είμαστε", επισήμανε ο Fabius σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην πόλη Μπελέκ στο νοτιοδυτικό τμήμα της Τουρκίας. 

Γιατί το θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι; 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το θέατρο Μπατακλάν ανήκε σε οικογένεια Εβραίων, που όπως είναι γνωστό αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, μέλος της οικογένειας που είχε στην ιδιοκτησία της το θέατρο, αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα πως εδώ και λίγους μήνες πουλήθηκε σε μια άλλη οικογένεια.  


Το Μπατακλάν ήταν πολυεθνικός χώρος πολιτισμού στο κέντρο του Παρισιού, το οποίο επί σειρά ετών αποτέλεσε το λίκνο της ροκ κουλτούρας στην Πόλη του Φωτός. Χτισμένο στα μέσα του 19ου αιώνα πλέον δεν λειτουργούσε μόνο ως θέατρο αλλά και ως χώρος συναυλιών. «Το θέατρο Μπατακλάν είναι ένα από τα στολίδια του Παρισιού. Οι τρομοκράτες είναι σαν να επιτέθηκαν στην “ψυχή” της πόλης», αναφέρει το μέλος της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τζιχαντιστές μπήκαν στο θέατρο την ώρα της συναυλίας των «Eagles of Death Metal», άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλαχού Άκμπαρ». Η τρομοκρατική επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν κόστισε τη ζωή τουλάχιστον σε 89 αθώους πολίτες, κυρίως νεαρής ηλικίας.

Πηγές: www.capital.gr και www.tribune.gr 

Φωτογραφίες: 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius
Έξω από το θέατρο Μπατακλάν χιλιάδες κόσμου περνούν και αφήνουν ένα... κομμάτι από τη θλίψη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου