30 Νοεμβρίου 2015

Έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι

Ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα "COP21" με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου και τους ηγέτες άλλων 100 χωρώνΟι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών,
ναι μεν υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι θα είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, αλλά μία συμφωνία ακόμα και αν επιτευχθεί δεν πρόκειται να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή. 

Στη διάσκεψης για το κλίμα στην γαλλική πρωτεύουσα συμμετέχουν 195 χώρες, ενώ παρίστανται 10.000 αντιπρόσωποι, παρατηρητές και δημοσιογράφοι, Είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών υπό τον ΟΗΕ εκτός Γενικής Συνέλευσης και η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που οργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι. 

«Ήρθα εδώ προσωπικά ως ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της δεύτερης χώρας παγκοσμίως σε εκπομπές ρύπων, για να πω ότι η Αμερική όχι μόνο αναγνωρίζει τον ρόλο που παίζει στην κλιματική αλλαγή αλλά και υποστηρίζει ότι κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό» δήλωσε ο ΜπαράκΟμπάμα. «Έχουμε πλέον ξεπεράσει τα παλιά επιχειρήματα για την αδράνεια. Ένας από τους εχθρούς που πρέπει να πολεμήσουμε είναι ο κυνισμός. Η νοοτροπία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει την κλιματική αλλαγή. Ας δράσουμε τώρα. Δεν υπάρχουν γρήγορες νίκες στην κλιματική αλλαγή, απλώς αποτρέπεται ο πόνος. Η γενιά μας μπορεί να μην προλάβει να δει όλες τις επιπτώσεις όσων επιτευχθούν στο Παρίσι» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 


«Η χρονιά που ζήσαμε ήταν μια χρονιά όλων των ρεκόρ. Ρεκόρ σε θερμοκρασίες, ρεκόρ σε συγκέντρωση εκπομπών C02, σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σε ξηρασίες, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης των θαλασσών» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Μέσα σε μερικές μέρες θα λάβουμε αποφάσεις για μερικές δεκαετίες. Εδώ στο Παρίσι θα αποφασιστεί το μέλλον του πλανήτη…όλα εξαρτώνται από εμάς. Στους ώμους σας βρίσκεται η ελπίδα όλης της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αδιαφορία, την ανικανότητα και τους εγωϊσμούς που έχουν οδηγήσει στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση.

«Για να είναι επιτυχημένη μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι βιώσιμη, να προτείνει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο, να είναι δυναμική και να μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές, δίχως να χρειάζεται συνεχώς επαναδιαπραγμάτευση» επεσήμανε από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας την ανάγκη να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «οι αναπτυγμένες χώρες οφείλουν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να αξιοποιούν 100 δισ. δολάρια ετησίως». 

Από διαπιστώσεις, μηνύματα και προθέσεις των ηγετών καλά πάμε λοιπόν... Αλλά και οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά πως όλα αυτά από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του κορυφαίου ίσως προβλήματος του πλανήτη. 

Πηγές: Με στοιχεία από www.ethnos.grwww.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολιτικοί είναι όλοι αυτοί. Μόνο υποσχέσεις ξέρουν να δίνουν. Δεν περιμένουμε για μια φορά ακόμη κάτι ουσιαστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή