26 Ιουλίου 2016

Η νέα τρέλα: Pokemon Go

Pokemon Go, το νέο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ και μέσα σε λίγες μέρες εξαπλώθηκε σαν ιός σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, με αποτέλεσμα παντού να κυκλοφορούν πλέον αόρατα Pokemon που τα κυνηγούν με μανία νέοι με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι!

Η ιδιαιτερότητα του νέου παιχνιδιού είναι ότι σε υποχρεώνει να σηκωθείς από τον καναπέ σου, σε θέλει όρθιο σε κίνηση, να περιηγηθείς σε πραγματικές συνθήκες στο σπίτι, στο δρόμο, στην πλατεία, στο σουπερμάρκετ, στο δάσος, στην παραλία, παντού! Φυσικά με το κινητό στο χέρι. 

Πρέπει να ψάξεις για να βρεις τα Pokemon, τα παράξενα αυτά ζωάκια, ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία, να πιάσεις όσο περισσότερα μπορείς, να τα εκπαιδεύσεις ώστε να μπορούν να παλέψουν (χωρίς βία) σε αθλητικούς αγώνες, και έτσι να κερδίσεις πόντους που θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξέλιξη των Pokemon σε πιο δυνατές μορφές. O κάθε εκπαιδευτής μπορεί να πιάσει τα άγρια Pokemon, που θα βρει σε όλον τον κόσμο με μια μπάλα που ονομάζεται Poke Ball. Αν το Pokemon πιαστεί μέσα σε αυτήν την μπάλα, τότε ανήκει δικαιωματικά στον εκπαιδευτή που το έπιασε, τον οποίο και θα υπακούει. Ένα κίτρινο πλασματάκι (φωτογραφία επάνω αριστερά) που εκπροσωπεί τα Pokemon είναι ο πασίγνωστος Pikachu (Πίκατσου).


«Είναι πολύ έξυπνο παιχνίδι, συμμετέχεις με πολλές αισθήσεις και το σημαντικότερο είναι ότι κατάφερε να σηκώσει τους gamers από τις οθόνες των υπολογιστών τους» λέει ένας νεαρός.

Τα πάντα ξεκίνησαν από ένα παιχνίδι της Nintendo για το Game Boy που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αργότερα έγινε και παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων. Το τωρινό παιχνίδι ανέπτυξε η Niantic, θυγατρική της Google, όπου και η Nintendo - κάτοχος τη άδειας του Pokémon Go - είναι μέτοχος. Μέσω του ενθουσιασμού για το νέο παιχνίδι Pokemon Go η αξία της μετοχής της Nintendo κατέγραψε μεγάλο άλμα στο χρηματιστήριο.

Μια ιδέα για το πως δουλεύει το παιχνίδι από ένα βίντεο:


Και από ένα δημοσίευμα στα Νέα: 

"Στον κόσμο των Pokemon, ο παίκτης καλείται να εντοπίσει, κινούμενος σε εικονικό περιβάλλον και να «αιχμαλωτίσει» μία σειρά από χαριτωμένα πλάσματα, τα οποία δεν είναι άλλα από τα Pokemon. Στη συνέχεια καλείται να τα «εκγυμνάσει» ώστε να αναμετρηθούν με τα Pokemon άλλων χρηστών. Οσες περισσότερες «μάχες» τόσο μεγαλύτερη βελτίωση υπάρχει.

Το σημερινό Pokemon Go ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη των πρώτων βιντεοπαιχνιδιών και την προσαρμογή τους στη σημερινή πραγματικότητα. Οι «κασέτες» έγιναν εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η οποία χρησιμοποιεί το GPS, την κάμερα και το ρολόι του smartphone για να εμφανίζει Pokemon γύρω από τον χρήστη, αφού το παιχνίδι βασίζεται στην επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) - μπλέκοντας δηλαδή τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο.

Για την ακρίβεια, ο χρήστης αφού εγκαταστήσει την εφαρμογή στο smartphone του και διαλέξει τον χαρακτήρα του, καλείται να πιάσει το πρώτο του Pokemon. Για να το καταφέρει, όμως, ενεργοποιείται η κάμερα του κινητού τηλεφώνου του και ξαφνικά βλέπει στην οθόνη του τον Squirtle, τον Charmander ή τον Bulbasaur να κάθεται μέσα στο δωμάτιό του ή στη διπλανή πλατεία!

Ετσι, ο χρήστης για να πιάσει τα Pokemon πρέπει να βγει από το σπίτι του! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην οθόνη του smartphone, όταν ο χρήστης του προχωράει με το Pokemon Go να «τρέχει», βλέπει κανονικά το πεζοδρόμιο ή την πλατεία όπου βρίσκεται, μέχρι να εντοπίσει το Pokemon. Για να το πιάσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα Pokeball. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να πιάσουν με τα χέρια τους τα εικονικά Pokemon που βλέπουν στην οθόνη του smartphone τους". 

Και ένα σκίτσο:
Τελικά μήπως ο γατούλης (στο σκίτσο του Soter Tas) ενεργεί πιο σωστά από τους ανθρώπους;

Πηγές: Με στοιχεία από tanea.gr και tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου