19 Σεπτεμβρίου 2016

Δίκη Marfin: Απ' έξω φώναζαν «κάψτε τους»

Αφηρημένα ...Σχόλια

Εξι και πλέον χρόνια μετά τον εμπρησμό της Marfin ξεκίνησε σήμερα η δίκη για τα δραματικά εκείνα γεγονότα που σφράγισαν με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο τη μεγάλη διαδήλωση του Μαΐου του 2010. Τρεις νέοι άνθρωποι, η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Νώντας Τσάκαλης και η Βιβή Ζούλια, κάηκαν ζωντανοί στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου. Τους έκαψαν!
 
Κάποιοι, οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης, πέταξαν μολότοφ μέσα στο κάτάστημα της τράπεζας, εκεί που κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να δουλεύουν. Κάποιοι ζητούσαν «να καούν». Και κάποιοι άλλοι γελούσαν. Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν, γύρισαν την πλάτη και έφυγαν. Και όλοι αυτοί υποτίθεται πως ήταν άνθρωποι που διεκδικούαν δίκαια αιτήματα, που διαδήλωναν κατά των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής... 

«Ζήσαμε την αγωνία του θανάτου πάρα πολλή ώρα, δεν ξέραμε αν θα ζούμε στα επόμενα 5 λεπτά. Αναρωτιόμασταν, γιατί δεν βλέπουμε την πυροσβεστική, άκουσα μετά ότι εμποδίστηκε από κάποιους διαδηλωτές. Θυμάμαι ότι μας έβριζαν, περπατούσαν και μας φώναζαν "να καείτε, να καείτε"», υποστήριξε σήμερα στην κατάθεσή του μάρτυρας, συνάδελφος των τραγικών θυμάτων. 

Ακούγαμε απ' έξω "κάψτε τους" δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο μια άλλη υπάλληλος της Marfin. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είδα τρεις συνολικά. Κινούνταν σαν φοιτητές, γρήγορα. Ο ένας ήταν πιο ψηλός, πάνω από 1.70 μ., οι άλλοι μετρίου αναστήματος. Δεν ήταν ιδιαίτερα εύσωμοι και φορούσαν κουκούλες. Ο ένας έριξε, όταν υποχώρησε το τζάμι και αμέσως ξέσπασε η φωτιά. Μία συνάδελφος φώναξε "είμαστε άνθρωποι μέσα", μήπως και δεν το είχαν καταλάβει. Ακούγαμε απ' έξω "κάψτε τους" αλλά δεν κάθισα να ασχοληθώ ποιος το είπε».

Οι δύο κατηγορούμενοι, ο Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ αρνήθηκαν στο δικαστήριο τα αδικήματα που τους αποδίδονται. Σήμερα την πρώτη μέρα της δίκης, εξετάστηκαν περισσότεροι από 20 μάρτυρες, υπάλληλοι της τράπεζας Μαρφίν και παρακείμενων εταιριών. Κανένας τους δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά του υποκαταστήματος.


Και το ερώτημα "Ποιος έκαψε στο κέντρο της Αθήνας, την άνοιξη του 2010, τους τρεις νέους ανθρώπους;" 
εξακολουθεί να παραμένει εδώ και περισσότερο από εξι χρόνια.

Τέσσερις ακόμη ανθρωποι θα ζούσαν σήμερα αναμεσά μας. Οι συγγενείς τους ζητόυν απόδοση δικαιοσύνης, έστω και αργά. 

Είναι πιθανό το ερώτημα να παραμείνει και μετά τη λήξης της δίκης που σήμερα ξεκίνησε... Όσο για τη απόδοση δικαιοσύνης, και αυτή, στην Ελλάδα του σήμερα, μπορεί να περιμένει... 

Ένα από τα πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στο youtube, για τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαϊου 2010 και τον εμπρησμό της Marfin, στη συνέχεια:


Σημειώνεται ότι το δικαστήριο διέκοψε σήμερα για τις 14 Οκτωβρίου.

Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου