19 Οκτωβρίου 2016

Εισαγγελική έρευνα για τον ροζ εκβιασμό δικαστή του ΣτΕ

Μετά την πανελλαδική κατακραυγή, μετά την αντίδραση δύο δικαστικών Ενώσεων*, μετά την ποινική και πειθαρχική έρευνα που παρήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, μετά την έρευνα την οποία διέταξε το πρωί η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας στον ηλεκτρονικό Τύπο, σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, κάνοντας μεταστροφή 180 μοιρών, ζήτησε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο εν λόγω δικαστής συμμετέχει στις διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε σήμερα ότι διαβίβασε «στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου δειγματοληπτικά ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες».

Ωστόσο, ο κ. Παρασκευόπουλος, 48 μόλις ώρες πριν,
 είχε προβεί στην εξής ανακοίνωση για το θέμα της διαρροής προσωπικών δεδομένων δικαστικού λειτουργού του ΣτΕ: «Ως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχω ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, καλώ όλους όσοι με δηλώσεις, αποκαλύψεις και λοιπές παρεμβάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Ο ρόλος της «Αυγής». Η κίνηση της εφημερίδας να αποκαλύψει στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της το όνομα του εν λόγω δικαστικού έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το σημερινό σχόλιο της Εφημερίδας των Συντακτών που κάνει λόγο για «αδιανόητη δημοσίευση»: «Ακόμη κι αν πράγματι σε όλο το Διαδίκτυο ήταν από την προηγούμενη ημέρα το πλήρες όνομά του, αυτό δεν δικαιολογεί την εφημερίδα εφόσον με διακριτικό τρόπο ο αρμόδιος υπουργός είχε ήδη διατάξει ως όφειλε προκαταρκτική έρευνα».

Αλιβιζάτος: Για άμεσο εκβιασμό του δικαστή του ΣτΕ αλλά και για ηχηρή απάντηση εκ μέρους του ανωτάτου δικαστηρίου έκανε λόγο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΣτΕ ήρθε η πρώτη προειδοποιητική βολή σε βάρος του με διάφορα δημοσιεύματα. Όταν είδαν ότι δεν τους φοβήθηκε και την περασμένη Παρασκευή τήρησε την ίδια έντιμη στάση έβγαλαν στη δημοσιότητα και το όνομά του. Όμως δεν πέτυχαν τον σκοπό τους γιατί απεδείχθη ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν άνθρωποι με σθένος» είπε μεταξύ άλλων.

Πηγή: www.protothema.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος στις 19.10.2016) 


* Σχετική ανάρτηση: Αντίδραση δικαστών και εισαγγελέων στην πειθαρχική έρευνα κατά αντιπροέδρου του ΣτΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου