29 Απριλίου 2017

Η τροπολογία για το πρόστιμο κατά της ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη

Η βουλευτική τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και προκάλεσε την σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προβλέπει ότι "εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος".

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Αν δεν το κάνετε αυτό εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας «αν πραγματικά αυτή η τροπολογία είχε σκοπό να προστατεύσει επενδυτές, γιατί έρχεται ως βουλευτική τροπολογία, γιατί δεν την φέρνει ο ίδιος ο υπουργός;»

Αναφερόμενος στα της τροπολογίας ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως λέει «κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχατε επικροτήσει (η Ν.Δ.), επειδή υποτίθεται ότι κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις». «Αν έχετε το θάρρος να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος είπε ότι η τροπολογία αφορά την ΣΕΚΑΠ και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ρωτήσει τους βουλευτές του «που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη να μπει και να κάνει επένδυση στη ΣΕΚΑΠ για να μην κλείσει».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η τροπολογία είναι οριζόντια, αφορά κάθε επιχείρηση, όχι μόνο τη ΣΕΚΑΠ, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας του είπε πως «εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε και το βόδι». «Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι;» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 


Να σημειωθεί εδώ ότι το πρόστιμο, που σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον τύπο ανέρχεται στα 38,2 εκατομμύρια ευρώ, είχε επιβληθεί για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που έγιναν το 2009 από την ΣΕΚΑΠ (Ελληνική Καπνοβιομηχανία Ξάνθης). Ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε την εταιρία ΣΕΚΑΠ πολύ αργότερα, το 2013.

Τελικά, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία με 149 ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν (97 ψήφοι) όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η επίμαχη τροπολογία 

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, πρόκειται για «μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».

Συγκεκριμένα, προβλέπει κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.

«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος», ανέφερε κ. Δημητριάδης.

Πηγές: Με στοιχεία από naftemporiki.gr, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου