19 Μαΐου 2017

Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το πολυνομοσχέδιο

Με τις ψήφους μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας (153 «ναι») εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτη στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο με τα επώδυνα προαπαιτούμενα μέτρα, σε συντάξεις και αφορολόγητο, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τα «μετέωρα» αντίμετρα. 

Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. 

Τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές. 

Προηγήθηκε μια συνεδρίαση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, η οποία κορυφώθηκε με την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

«Λέγατε ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα μνημόνια. Και σήμερα υπογράφετε τα μνημόνια δυο - δυο και με τα δύο χέρια», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε πρώτος τον λόγο, προσθέτοντας: «Δεν ήταν νομοτέλεια το τέταρτο Μνημόνιο. Ήταν αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης, της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα. Ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα. Το τέταρτο Μνημόνιο είναι όλο δικό σας». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, τους οποίους χαρακτήρισε «συνένοχους στην απάτη», για τα μέτρα που φέρουν τη δική τους υπογραφή. «Αν έχετε την ελάχιστη πολιτική ευθιξία, να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015. Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, παραιτηθείτε. Και αφήστε τον λαό να αποφανθεί με την ψήφο του για το ποιός και πώς μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Δώστε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να το κάνει. Δεν το κάνετε, επειδή ξέρετε ότι όταν ανοίξουν οι κάλπες, θα ανοίξουν οι πόρτες εξόδου από την εξουσία», υπογράμμισε ακόμη, επαναφέροντας το αίτημα του για προσφυγή στις κάλπες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «ψευδοπροφήτη», κατηγορώντας ότι έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη στρατηγική, υποστηρίζοντας, παράλληλα ότι η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια το 2018. 

Ακόμη επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα, αν δεν εξασφαλίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα θα εφαρμοσθούν μόνο εάν υπάρξουν από το 2018 μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση» ανέφερε. Να σημειωθεί εδώ ότι ότι ο κ. Τσίπρας άφησε αναπάντητη την ερώτηση του κ. Μητσοτάκη, "γιατί αυτή η «ρήτρα» δεν αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο;". 

«Κατανοώ γιατί είναι πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη που κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια, σε μια συνολική συμφωνία. Διότι πλέον περνάμε σε θετική ατζέντα για την κοινωνία. Έρχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

Δευτερολογίες 

Παίρνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;» και πρόσθεσε πως «η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας». 

«Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο πήγαμε στον λαό κι αυτός επέλεξε εμάς», απάντησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ. 

Σημειώνεται ότι και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν στη Βουλή οξεία κριτική σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. 

Aλ. Τσίπρας: Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών 

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας, η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. 

Όπως πρόσθεσε, είναι πλέον η σειρά των δανειστών «να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς». 

«Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», κατέληξε ο Πρωθυπουργός. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου