25 Μαΐου 2017

Τσίπρας: Ο βαρύς χειμώνας έφερε τους αυξημένους λογαριασμούς ΔΕΗ!

Στον "βαρύ χειμώνα" που είχαμε φέτος απέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά, αναφέρθηκε στους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που όπως είπε «όλοι μας είχαμε μια εμπειρία», αποδίδοντας το γεγονός στον «βαρύ χειμώνα», «βαρύτερο ενδεχομένως από τους προηγούμενους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό, εξήγησε ο πρωθυπουργός, οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης κατά 9% και τη μετάβαση πολλών καταναλωτών σε υψηλότερη τιμολογιακή κλίμακα!

Παρέβλεψε ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι οι λογαριασμοί φουσκώνουν λόγω των υπέρογκων επιβαρύνσεων των καταναλωτών κυρίως για ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Τι ακριβώς όμως είναι αυτά και τι αφορούν;

ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). 

Αφορά: 
• Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο.
• Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες.
• Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Τις διαφορές, από το κόστος στην πρώτη περίπτωση και από το κανονικό οικιακό τιμολόγιο στις δυο επόμενες περιπτώσεις, τις επιβαρύνονται γενικά οι λοιποί καταναλωτές.

ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων)

Ειδικό τέλος που, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Θεωρείται ότι αποτελεί μια "συνεισφορά όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" όπως μας ενημερώνει η ΔΕΗ. Με άλλα λόγια όλες οι επιδοτήσεις που παρέχονται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεταξύ άλλων και η εγγυημένη τιμή που δόθηκε σε όσους εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά, επιβαρύνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Να σημειωθεί εδώ ότι το ΕΤΜΕΑΡ υπόκειται και σε ΦΠΑ.

Να σημειωθεί εδώ ότι νόμιμη για τους καταναλωτές οικιακής χρήσης χαρακτήρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας την επιβολή του "ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων" (ΕΤΜΑΕΡ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αντίθετα, την έκρινε ως παράνομη όσον αφορά στις εταιρείες αυτοπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η αλήθεια να λέγεται

Θα μπορούσε, πέρα από τη βαρυχειμωνιά, να αναφερθεί και σε αυτά (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ κλπ) ο κ. πρωθυπουργός. 

Γιατί έρχεται καλοκαίρι και οι λογαριασμοί αναμένεται και πάλι να είναι ...φουσκωμένοι! Ναι, ξέρω, "ήταν αρκετά ζεστό, δούλεψαν πολύ τα αιρκοντίσιον" θα μας πούνε! Εκτός και αν "και αυτό το πούλησαν"!:


Η αλήθεια να λέγεται, τουλάχιστον όταν είναι ολοφάνερη. Άλλωστε ο καθένας, πιάνοντας στα χέρια του τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, βλέπει όλες τις επιβαρύνσεις. Και τις πληρώνει. Δικαιούται να ξέρει τι πληρώνει.

afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από protothema.gr, naftemporiki.gr, dei.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου